Němci už nevěří USA: Děsivá čísla

15.07.2020 17:11

Zastáncům transatlantického přátelství v Německu byla zasazena těžká rána. Veřejnoprávní Deutsche Welle informoval o anketě mezi Němci, která se zabývala světovou supervelmocí. „Která země podle vás bude silnější během příštích padesáti let. USA, nebo Čína?“ zněla otázka. 42 % Němců si myslí, že se novou supervelmocí stane Čína. Pouze 14 % respondentů sází na Spojené státy.

Němci už nevěří USA: Děsivá čísla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí

Německá veřejnoprávní televizní společnost Deutsche Welle zveřejnila článek zabývající se vztahem Němců k USA. Anketa se zabývala otázkou, zda si Spojené státy udrží světovou dominanci, či nikoliv. „42 procent Němců cítí, že Spojené státy americké nejspíše spadnou z pozice světového lídra během několika dalších dekád, zatímco je Čína nahradí,“ interpretovala Deutsche Welle průzkum mezi Němci.

Celý článek ZDE:

Prý pouze 14 % respondentů věří, že si USA svoji pozici udrží. 23 % je nerozhodných a 22 % respondentů na dotaz neodpovědělo. „Která země podle vás bude silnější během příštích padesáti let. USA, nebo Čína?“ zněla otázka.

Odpovědi podle Deutsche Welle souvisejí s tím, jakou stranu respondent volil. Voliči levice častěji odpovídali pro možnost, že světu bude vládnout Čína, zatímco voliči protržních stran ve většině hlasovali pro dominanci USA. Zajímavé je však to, že pro tuto možnost hlasovali prý i voliči Zelených. Voliči, kteří podporují údajně krajně pravicovou AfD, s největší pravděpodobností uvedli, že USA zůstanou dominantní světovou mocností.

Průzkum se konal desátého až dvanáctého června a tvořilo ho 4 054 respondentů starších osmnácti let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…