Němci zjistili: Češi nevěří Evropské unii!

15.06.2016 7:17

Většina Čechů považuje Evropskou unii za ohrožení. Na „blbou náladu“ ve vztahu k Bruselu poukázala studie berlínského think-tanku Policy Matters, o jejíchž závěrech informují dnešní Lidové noviny.

Němci zjistili: Češi nevěří Evropské unii!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Podle studie nadace Friedrich Ebert Stiftung považuje Evropskou unii víc než polovina Čechů za riziko. Většinu témat, například ochranu dat, ochranu spotřebitelů nebo rozpočtové otázky, chtějí Češi řešit doma. Kromě Čechů se průzkumníci ptali také Slováků, Španělů, Němců, Italů, Francouzů, Nizozemců a Švédů. Češi jsou však největšími euroskeptiky. Optimisticky je naladěno jen 37 procent obyvatel.

Bruselu by k řešení Češi přenechali jen jednu oblast – a to zahraniční a bezpečnostní politiku. Nejkritičtější otázkou je pro Čechy přijímání a přerozdělování uprchlíků. Jak uvádí výzkum, právo rozhodovat na celoevropské úrovni schvaluje jen pětina Čechů. „Sedm z deseti Slováků a Čechů se vyslovilo pro řešení migrace na národní úrovni. Řešení tohoto vnitroevropského konfliktu, který čísla dokládají, může představovat jednu z největších výzev soudržnosti EU,“ píše se ve studii. Migrační krize také poukázala na zlomovou linii mezi severem a zbytkem Unie. Některé kritické názory Čechů se dokonce shodují s těmi švédskými. 

Podle lidoveckého europoslance Pavla Svobody je nedůvěra Čechů způsobena malou informovaností o dění v Evropské unii. „Čím méně znalostí, tím menší je i důvěra,“ říká. Současnou vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD) však považuje za proevropskou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…