Němci zuří a politici se po útoku v Berlíně snaží zabránit masovým odvetným útokům na muslimy, varuje Palata

22.12.2016 9:28

Němečtí vládní politici mají strach, aby nedošlo k vlně odvetných útoků na muslimy. Proto se snaží tlumit rozhořčené reakce na pondělní vražedný útok na vánoční trh v centru západní části Berlína. V dnešní Mladé frontě Dnes o tom píše Luboš Palata.

Němci zuří a politici se po útoku v Berlíně snaží zabránit masovým odvetným útokům na muslimy, varuje Palata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Nad Německem se po pondělním vražedném útoku vznáší i jiná hrozba, než je opakování atentátu připisovaného zatím neoficiálně islamistům. A to je, že se hněv a touha pomstít se obrátí proti milionům muslimů žijících v Německu a statisícům žadatelů o azyl, kteří přišli do země během velké migrační vlny přibližně před rokem, píše Palata. Zvláště když německá policie zatím ukazuje překvapující neschopnost najít a zatknout pachatele masakru.

Vražedný útok kamionem, první svého druhu v novodobé historii Německa, je řadou Němců považován za selhání úřadů a daň za příliš vstřícnou politiku vůči migrantům z muslimských zemí, píše dále Palata.

Němečtí vládní politici v čele s prezidentem Joachimem Gauckem a kancléřkou Angelou Merkelovou se tak nyní podle Palaty snaží zabránit tomu, aby Němci vzali spravedlnost do vlastních rukou. A aby už tak rostoucí počet útoků na imigranty neexplodoval v nekontrolovatelnou vlnu odvetného násilí. Což je podle některých odborníků přesně to, čeho chtějí teroristé z Islámského státu v nábožensky i národnostně silně smíšené západoevropské společnosti dosáhnout.

Jak Palata upozorňuje, na sociálních sítích je kancléřka a její migrační politika častována těmi nejhoršími urážkami. Olej do ohně přilévá například i protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), jejíž lídr Marcus Pretzell na Twitteru k obětem pondělního útoku napsal: „Jsou to Merkelové mrtví.“ Trestní oznámení, které na něj bylo kvůli tomu podáno, prošetřuje nyní mnichovská policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…