Němcová je od ODS výraz zoufalství, říká šéf poslanců ČSSD

19.06.2013 19:02

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc se ve středečním Interview ČT24 České televizi vyjádřil k tomu, jak by se mu líbila první možná česká premiérka v historii země Miroslava Němcová (ODS). Znovu zdůraznil, že ČSSD preferuje uspořádání předčasných voleb.

Němcová je od ODS výraz zoufalství, říká šéf poslanců ČSSD
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jeroným Tejc a Bohuslav Sobotka

Prezident Miloš Zeman se poprvé veřejně vyjádřil proti konání předčasných voleb, po kterých volá levicová opozice. Poukázal totiž na to, že v případě konání nových voleb nebude uvedena v život přibližně stovka zákonů, a nepřijetí některých z nich by České republice neprospělo.

ODS ukázala, že nedokáže spravovat republiku

„Jméno Miroslavy Němcové pro nás nemá žádný význam. ODS nevyhrála volby v roce 2010, a za druhé za sedm let dokázala, že nedokáže spravovat tuto zemi,“ zdůraznil Tejc s tím, že případná většina premiérky Němcové bude opět stát na přeběhlících. Pro ČSSD je však důležité, jak se k celé věci postaví TOP 09. Pokud by prezident nepodpořil vládu stojící na přeběhlících, mohla by TOP 09 hlasovat pro rozpuštění sněmovny spolu s levicovou opozicí.

Tejc poukázal také na to, že Němcová za posledních sedm let vystupovala ve sněmovně minimálně. Podpořila např. církevní restituce, ale jinak si Tejc vybavuje spíše to, jak tato žena hlasovala. Podotkl, že vždy hlasovala s koalicí, pro zvyšování DPH a další věci. „Od ODS to může být určitý výraz zoufalství. Většina grémia strany se může bát, že má máslo na hlavě,“ pokračuje Tejc. Teď se paní Němcová jeví jako ta čistá, ale to se podle zákonodárce říkalo také o Petru Nečasovi, a dnes se ukazují tragické věci.

ČSSD prý teoreticky může jednat o tom, zda by v budoucnu obsadila post předsedy sněmovny, ale předseda poslaneckého klubu ČSSD trvá na tom, že předčasné volby jsou přednější. Po postu předsedy sněmovny prý netouží. Občany tyto úvahy navíc nezajímají, mnohem víc je trápí nezaměstnanost.

Rozhodne prezident republiky

Ve vysílání Tejc poukázal také na to, že o jmenování premiéra rozhodne prezident. Ten by měl jasně říci, zda v tuto chvíli vystaví stopku vládě založené na přeběhlících. Následně moderoval diskusi o předčasných volbách. „Přiznám se, že by pro mě bylo určitým zklamáním, kdyby prezident nakonec jmenoval vládu založenou na přeběhlících včetně strany LIDEM, kterou kritizoval,“ uvedl Tejc.  

Prezident upozorňuje, že předčasné volby vyjdou na půl miliardy, ale podle Tejce demokracie něco stojí a je třeba mít na paměti i to, že pokračování této vlády může přinést mnohem větší ztráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…