Němcová porušila má práva, rozčiluje se Babák. Podal ústavní stížnost

03.09.2012 15:25

Opoziční poslanec Michal Babák (VV) se obrací na Ústavní soud, neboť se domnívá, že ho předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) poškodila na jeho právech a nepřijatelně zasáhla i do svobodné soutěže politických stran, když mu odebrala slovo při projednání zákona o církevních restitucích. Zákon by se podle něj měl projednávat znovu. Němcová pochybení odmítá.

Němcová porušila má práva, rozčiluje se Babák. Podal ústavní stížnost
Foto: MB
Popisek: Michal Babák

V polovině července probíhala v poslanecké sněmovně debata k církevním restitucím. Opozice v rámci svých možností sáhla k obstrukčním projevům a snažila se své kolegy z vládních stran přesvědčit, aby pro zákon nehlasovali. Poslanec Michal Babák (VV) začal popisovat dávnou historii nabývání církevního majetku, až mu předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která schůzi řídila, vytkla, aby mluvil k věci. Když se tak nestalo, slovo mu sebrala. Babák má ale za to, že mluvil k věci a cítí se být zkrácen na svých právech. Podal proto ústavní stížnost.

Projednávání zákona by se mělo odložit

"Vůči chování paní předsedkyně jsem hned na místě vznesl námitku, kterou momentální vládní většina odmítla. Z tohoto důvodu využívám svého práva podat ústavní stížnost, neboť jinou možnost obrany nemám. Do doby rozhodnutí o mé ústavní stížnosti by Ústavní soud měl odložit další projednávání tohoto zákona, neboť hrozí škoda v celkové výši sto šedesát devět miliard šest set milionů korun a následně rozhodne tak, že zákon vrací sněmovně k opětovnému projednávání," uvádí poslanec Babák v prohlášení, které přečetl před televizními kamerami.

Poslanec má za to, že bylo porušeno jeho právo na svobodu projevu a také svobodná soutěž politických stran. Právě z těchto dvou důvodů se obrátil na Ústavní soud ČR a vyčká jeho rozhodnutí. Po Babákově vystoupení pronesl pár slov i předseda Věcí veřejných Radek John, který svého stranického kolegu jednoznačně podpořil. Vyjádřil názor, že vláda si je vědoma slabých míst zákona o vyrovnání státu s církvemi, a snaží se ho protlačit za každou cenu, jak ukazuje i jednání předsedkyně sněmovny Němcové.

Jednala jsem správně, myslí si Němcová

Samotná Němcová okomentovala Babákovu ústavní stížnost ve vysílání České televize a jednoznačně dala najevo, že s výkladem pana poslance nesouhlasí. Je přesvědčena o tom, že postupovala správně a teď nezbývá než čekat, jak Ústavní soud ČR rozhodne. Jednoznačně pak odmítla tezi, že by měl být zákon o církevních restitucích až do soudního rozhodnutí odložen.

"Ta námitka v poslanecké sněmovně zazněla, poté, co jsem panu poslanci Babákovi odejmula slovo, a s mým postojem sněmovna vyjádřila souhlas. Poprosila jsem pana Babáka, aby mluvil k věci, ale on tak nečinil, popisoval hlubokou historii a já jsem jako řídící schůze byla povinna zasáhnout. Upozornili mě na to i pracovníci sněmovny," bránila se Němcová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…