Němcová rázně: Nejsme žádní zloději!

19.08.2013 11:13

Předsedkyně sněmovny a stínová premiérka z ODS Miroslava Němcová neztrácí naději. Ačkoli připouští, že ne všechno se její straně v poslední době povedlo, stále věří, že ODS může ve volbách získat dvacet procent hlasů. Uvedla to v rozhovoru pro Časopis Týden.

Němcová rázně: Nejsme žádní zloději!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny

Občanská demokracie navrhla odklad hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Přestože šéf poslanců ODS Marek Benda připustil, že se jim ostatní strany vysmály, Němcová si za tím stojí, stále zdůrazňuje, že je důležité nejdříve odhlasovat zásadní zákony. Předčasné volby prý ale ODS nikdy odkládat nechtěla. "Já jsem vždy říkala: Ano, nejsme v bůhvíjaké kondici, nemusíme nikomu věšet bulíky na nos, ale předčasných voleb se nebojíme," prohlásila odhodlaně Němcová.

Lídr ve volbách. Šéfka strany

Sama říká, že by chtěla být lídrem této kampaně. "Myslím, že to má svoji logiku. Jestliže jsem si před měsícem řekla, že bych se mohla stát předsedkyní vlády koalice 101 hlasů, tak si teď určitě mohu říct, že mohu jít jako lídr do voleb," vysvětluje. Zároveň nevyloučila, že by se chtěla stát i šéfkou strany. Ale rozhodně prý mohou s úřadujícím předsedou Martinem Kubou fungovat jako tandem, jakékoli mocenské hry prý nepřipadají v úvahu.

Němcová je pevně přesvědčená, že by se strana měla pokusit dosáhnout takového výsledku, jakého dosáhla v minulých volbách, což je přes dvacet procent. "Že to bude extrémně těžké, to víme, ale není důvod se o to nepokusit," říká.

Voličům v kampani chce ODS nabídnout odkaz na to, co strana dvacet let prosazovala. Němcová okomentovala také myšlenku, která se ozvala z centra partaje, že by se občanští demokraté měli v úvodu lidem omlouvat. To okamžitě vyvolalo ironické poznámky typu Omlouváme se, že jsme posledních sedm let tak kradli.

Nejsme zloději!

Ačkoli politička tyto jízlivosti a sarkasmy kolem sebe slyší, nepodléhá jim. "My žádní zloději nejsme! Jsem přesvědčena o tom, že tyto výkřiky píší a říkají ti, kteří nás beztak nikdy nevolili, nevolí a volit nebudou," věří předsedkyně sněmovny a je stále přesvědčena, že ODS udělala i mnoho dobrého.

Němcová rovněž trvá na svých výrocích o tom, že by se do strany neměl vracet její spoluzakladatel Václav Klaus, stejně jako trvá na vyloučení dvou členů ODS - poslance Jana Floriána a šedé eminence Tomáše Hrdličky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…