Němcová se před demonstranty zcela odvázala: Naskočilo mi 11. září 2001. Atak Babiše je enormní!

11.07.2018 15:58

Proti vládě s komunisty demonstrují na pražském Malostranském náměstí desítky lidí. K protestu se sešly nedaleko Poslanecké sněmovny, kde poslanci jednají o vyslovení důvěry druhému kabinetu Andreje Babiše (ANO). Na náměstí plánují zůstat i přes občasný déšť do skončení dnešního jednání Sněmovny.

Němcová se před demonstranty zcela odvázala: Naskočilo mi 11. září 2001. Atak Babiše je enormní!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání květin poslankyni Miroslavě Němcové jako výraz díků za její odvahu a postoj k inauguračnímu projevu prezidenta

Řečníci, kteří na demonstraci vystupují, se vyslovují nejen proti vládní spolupráci s komunistickou stranou, ale i proti předsedovi vlády Babišovi nebo prezidentovi Miloši Zemanovi. Vadí jim, že poprvé od roku 1989 má vzniknout vláda založená na podpoře komunistů. Poukazují na minulost komunistické strany, od které se podle nich KSČM dostatečně nedistancovala. Připomínají také například, že je Babiš evidován ve svazcích StB.

Lidé si s sebou přinesli české vlajky a transparenty. Na náměstí rozmístili také fotografie lidí, které komunistický režim popravil. Skandují například „Nechceme komouše“, hesla vyzývající Babiše k odstoupení nebo vyzývají jednotlivé poslance, aby pro důvěru vládě nehlasovali. Na demonstraci vystupuje například písničkář Ziggy Horváth. Akci pod názvem Neztrácíme naději! pořádá aktivistická skupina AUVA.

Anketa

Kdyby to bylo na vás, zvedli byste ruku pro důvěru vládě Andreje Babiše?

65%
35%
hlasovalo: 13409 lidí
Mimo jiné na ní také vystoupila poslankyně za ODS Miroslava Němcová. „Jsem ráda, že jste tady,“ řekla demonstrantům Němcová. „Aby něco rozumného dopadlo tam uvnitř, musí být také slyšet ti, co jsou venku. Chci vám moc poděkovat a musí vás být slyšet co nejvíc,“ burcovala Němcová.

„Někdy to může vypadat beznadějně, někdy člověk ví, že karty jsou rozdané, i kdybychom mluvili ďábelsky nebo andělsky, ti, co podepsali smlouvu s ďáblem, tak z ní neuhnou, ale přesto to nemá znamenat, že budeme v depresi, že nemáme šanci. Vždycky stojí za to se ozvat. Svobodný člověk, který chce žít v demokratické zemi, tak si o to musí říct, nebo si o to řeknou ti, kteří tuhletu představu o světě nemají,“ řekla Němcová rázně.

„Ta jedenáctka, co mi to připomíná. Naběhlo mi 11. září 2001, kdy teroristé se spikli a zaútočili na nejcitlivější místa, která se jim nelíbila. Na správu, na obranu, na byznysová centra. Jsme svědky něčeho podobného,“ burácela Němcová. Atak trestně stíhaného premiéra je podle ní enormní.

„Andrej Babiš v době své první vlády vymetl všechno, aby si zajistil, že může bez jakékoliv oponentury, kontroly dělat vše, co je v jeho zájmu,“ podotkla Němcová s tím, že si to nemůžeme nechat líbit. „Jakékoliv silné slovo je zapotřebí, protože jsme ve chvíli, kdy se láme chléb, jsme tu po 30 letech v době, kdy komunisté tvrdí, že nic špatného neudělali,“ sdělila Němcová za velkého potlesku a křiku „Hanba, hanba!“. 

Video najdete ZDE

Poslanci dnes rozhodují, zda menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD vysloví důvěru. Podle očekávání by se tak mělo stát díky hlasům KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …