Němcová účtuje s Klausem: On chce, abychom vyhořeli a pak mu otevřeli dveře

04.10.2013 8:56

Exprezident Václav Klaus představil novou knihu, v níž prezentuje některé své provokativní názory. Lídryně ODS Miroslava Němcová se domnívá, že Klaus chce, aby občanská demokracie vyhořela a pak mu otevřela dveře. "Jsem přesvědčena, že to je velmi přesný kalkul, přijít s tím v době, kdy vrcholí kampaň," říká v rozhovoru pro MF Dnes.

Němcová účtuje s Klausem: On chce, abychom vyhořeli a pak mu otevřeli dveře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako poslední dorazila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Klaus uvedl, že by Česká republika měla vystoupit z Evropské unie. Pokud to myslí vážně, měl podle Němcové vstoupit do předčasných voleb a kandidovat. "Tímhle způsobem zůstává jakoby vzadu. Říká: Tak se předveďte, a až vyhoříte, až bude po boji, tak já přijdu, jako velký fénix povstanu z popela, vy mi otevřete dveře a já slavně vstoupím na scénu," říká politička.

Němcová si po tomto kroku neumí představit, že by se Klaus ještě někdy do ODS vrátil. "Připomínám, že takhle se Václav Klaus nikdy nechoval. Byl to člověk, který byl schopen jít do souboje čelem. Teď nejprve spřádal potůčky a řeky, nic z nich nebylo. Tak se přidal nepřidal na stranu Jany Bobošíkové a nakonec pochopil, že v čele toho hnutí stát nechce, protože si nechtěl jít nechat vystavit účet od voličů," říká Němcová.

"Takový postup odmítám. Každý, kdo tady v předvolební době chce míchat kartami a určovat, kudy se má naše země ubírat, tak má jít do voleb," konstatuje.

Rozchází se v názorech

Němcová měla ke Klausovi dříve blízko, nyní se s jeho postoji ale neztotožňuje a netýká se to pouze ODS, ale také třeba jeho podpory Miloše Zemana v prezidentských volbách, nebo toho, že proti Zemanovi nevystoupil, když zahájil svou snahu rozložit parlamentní demokracii.

Němcová rozhodně nestojí za Klausovým názorem, že by Česká republika měla vystoupit z Evropské unie. "Opustit EU znamená zavléct nás do izolace, poškodit naši ekonomiku a posunout nás směrem na východ. O tom jsem přesvědčena," tvrdí politička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…