Němeček poslal z rádia ředitelům nemocnic poslední varování

15.04.2014 18:28

Pokud se bude znovu opakovat situace, kdy sanitka vozila pacienta s vážnou otravou 80 minut po Praze a sedm nemocnic pacienta odmítlo přijmout, budou ředitelé těchto nemocnic vyměněni. V pořadu 20 minut Radiožurnálu tím dnes pohrozil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Němeček poslal z rádia ředitelům nemocnic poslední varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

V první fázi přistoupí u těchto nemocnic ke kázeňskému potrestání, což je snížení platu. „Když se to bude opakovat, dojde na vyměnění ředitelů. Toto je poslední varování,“ uvedl ministr s tím, že opakování zmíněné situace je nepřijatelné.

O tom, jak dobře léčí jednotlivé nemocnice, se pacienti dozví příští rok

V příštím roce by měli mít pacienti možnost dozvědět se víc informací o tom, jak kvalitně léčí jednotlivá zdravotnická zařízení. Prvním krokem k tomu má být „pravidelný sběr indikátorů kvality“. Pro každý obor bude hned několik indikátorů. Pro ilustraci uvedl Němeček příklad, že jedním z takových indikátorů bude počet proleženin u dlouhodobě hospitalizovaných pacientů. Proleženiny u nich vznikají  v případech, kdy nejsou dostatečně polohováni. „Počet proleženin je proto indikátorem, jak se personál o pacienta stará,“ podotkl ministr.

První indikátory mají být sesbírány ke konci letošního roku. Poté pracovní skupina odborníků seskupí nemocnice do kategorií. Cílem prý  není strašit pacienty, ale donutit nemocnice, ve kterých se zjistí problém, aby jej napravily.

Audit v SÚKL dopadl ještě hůře, než jsem čekal

Vyjádřil se také k výsledkům proběhlého auditu ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Výsledky auditu jsou ještě horší, než očekával. Proto celou věc budou řešit orgány činné v trestním řízení. Na námitku moderátorky, že naopak žalobu na ochranu osobnosti bude podávat minulé vedení SÚKL Němeček uvedl, že by jej velmi překvapilo, kdyby se minulému managementu podařilo prokázat, že působil ve prospěch SÚKL.

Vyjádřil se také k reportáži odvysílané nedávno v pořadu ČT Reportéři. V něm se tvrdilo, že Němeček ještě ve funkci ředitele FN Ostrava zakoupil přístroj Cyber Knife za cenu dvakrát až třikrát vyšší, než za kterou je pořizován v okolních státech.

Ministr ve 20 minutách Radiožurnálu k tomu řekl, že má v tomto směru čisté svědomí. Podle něj je „mimo mísu“ argumentovat tím, že cena zmíněného přístroje  v USA je poloviční než u nás. „Tam je levnější všechno,“ podotkl s tím, že používání Cyber Knife ušetřilo ve FN Ostrava zdravotnímu pojištění miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…