Němeček získal pro zdravotnictví peníze

04.05.2014 12:20

Přestože koalice ve vládním prohlášení slíbila přidat zdravotnictví letos 2,1 miliardy jako náhradu zrušených poplatků v nemocnicích, nemohly dlouho strany najít shodu, zda a jak to provést. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) kritizoval úniky peněz v neprůhledných zakázkách a předražené léky a zpochybnil kompetentnost ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) to změnit. Mluvil o černých dírách, podobně se ke zdravotnickým financím vyjádřil i prezident Miloš Zeman.

Němeček získal pro zdravotnictví peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Němeček musel zpracovat materiál s dvěma desítkami opatření, jak zprůhlednit toky peněz a lépe je využít. Vláda pak s navýšením odvodů souhlasila, musel ale také slíbit, že příští rok vezme z rezerv lékového ústavu jednu miliardu korun a přidá je na péči. „Překvapilo mě, že došlo ke zpochybnění toho, co bylo v koaliční dohodě. Nakonec jsme našli společnou řeč ku prospěchu pacientů," řekl ČTK Němeček ke stu dnům vlády.

Resort spotřebuje za rok 290 miliard korun, zhruba 240 miliard jde přes zdravotní pojišťovny. Hlavní tlak Němeček zaměřil právě na ně: sníží jim provozní náklady a omezí rezervní fondy. Zákonem jim nařídí zveřejňování smluv, aby bylo jasné, kolik za péči jednotlivým zařízením platí. Opatření jsou součástí materiálu, který vláda tento týden schválila.

Změny je třeba dotáhnout do konce

Zvýšení odvodů uvítaly lékařská komora i odbory, upozorňují ale, že je to jen první krok a jde o to, aby ministr dotáhl změny do konce. Podle lékařů i nemocnic by měl stát vrátit resortu až 30 miliard, o které ho připravil růstem DPH, oslabením koruny a mnohaletým nezvyšováním odvodů.

„Podařilo se mu získat nějaké peníze, to je dobré, ale věci je třeba dotáhnout do konce. Po určitých zaškobrtnutích, kdy to vypadalo, že se zdravotnictví může stát balonem, o který se bude vládní koalice boxovat, zdá se, že peníze do zdravotnictví přijdou," řekl ČTK prezident lékařské komory Milan Kubek.

Němeček se podle svých slov v prvních 100 dnech soustředil na „hašení zděděných požárů", sháněl chybějící peníze a začal dělat pořádek ve financích. Jmenoval tým náměstků, vyměnil šéfa lékového ústavu, kam poslal kontrolu. Teď se začne věnovat koncepčním věcem, jako jsou reformy psychiatrické, dlouhodobé následné péče a rozvoj systému plateb za diagnózu (DRG).

Pozitivní je změna v SÚKL

„Pozitivní je změna ve vedení lékového ústavu i ustavení komisí přístrojové a pro změnu postgraduálního vzdělávání. Dokud ale nebudou výstupy, těžko objektivně hodnotit. Snaha o transparentnější náhled do ekonomických dat, tedy zveřejňování smluv, zatím nemá výsledek," řekl ČTK předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Vládou schválený návrh na zvýšení odvodů státu čeká na projednání ve sněmovně. Z vyšších odvodů dostanou v druhé půli roku nemocnice 2,1 miliardy, příští rok bude mít resort z odvodů navíc 4,2 miliardy, vedle nemocnic obdrží náhradu i ambulance, až se poplatky od ledna 2015 také zruší. „Návrh zákona, který zruší poplatky u specialistů, praktiků a za recept, posíláme tento týden k připomínkám," potvrdil ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…