Německé volby potvrdily, že je Merkelová na správné cestě, prohlásil Zeman

25.09.2013 16:21

Výsledek německých parlamentních voleb je podle prezidenta Miloše Zemana potvrzením správnosti cesty, po níž německá kancléřka Angela Merkelová v posledních letech svou zemi vede. Český prezident to napsal v telegramu, jímž šéfce německé vlády blahopřeje k úspěchu ve volbách.

Německé volby potvrdily, že je Merkelová na správné cestě, prohlásil Zeman
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se během návštěvy Německa setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Merkelová, která nyní vyjednává o složení příští vládní koalice, dovedla svou konzervativní CDU/CSU k jasné výhře, když ji volilo 41,5 procenta německých občanů. Zeman to označuje za výrazné vítězství. "Tento výsledek je dalším potvrzením správnosti cesty, po které v posledních letech vedete Spolkovou republiku Německo a která je právem vzorem i ostatním," uvedl také v úterním telegramu.

Role osobností je v dnešní době určující, tvrdí Zeman

"V době, kdy naše Evropa čelí tolika historickým výzvám, je role osobností určující," píše dále Zeman, který závěrem vyjadřuje přesvědčení, že vynikající vztahy mezi oběma zeměmi budou pokračovat i v následujících letech.

Podobně se již v neděli v reakci na německé volby vyslovil i premiér v demisi Jiří Rusnok, podle něhož z pohledu Česka výsledek hlasování nic nemění na našich velmi dobrých vztazích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…