Německo: 16% nárůst obchodu s Ruskem. Oproti 2019. S Čínou ještě víc

08.12.2021 11:12 | Ze sítí

Germanistka Helena Mallotová upozornila na zprávu Redaktionsnetzwerk Deutschland, podle kterého se navzdory politickému napětí čile rozvíjí německý obchod s Ruskem. Výměna zboží již po útlumu překonala čísla před koronou a aktuálně německé firmy investují v Rusku miliardy.

Německo: 16% nárůst obchodu s Ruskem. Oproti 2019. S Čínou ještě víc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Obchodní oddělení ruského velvyslanectví v Berlíně vyčísluje objem vzájemného obchodu na 5,2 miliardy euro, což je o 16 procent více než v září 2019.

Spolupráce obchází i obchodní válku mezi Ruskem a Západem po ukrajinské válce.

Když třeba ruská vláda zastavila import sýra, německý mlékárenský gigant DMK začal vyrábět své výrobky přímo v Rusku a aktuálně staví další továrnu ve Voroněžské oblasti.

V Rusku se prosazuje třeba i bavorský výrobce komponentů pro nákladní autodopravdu SAF – Holland SE.

Ruští podnikatelé naopak pronikají na německý trh. Například United Wagon Company, která vyrábí a opravuje nákladní železniční vagony. Ta má zakázky pro gigantické Deutsche Bahn i pro VTG AG, což je největší evropský kolejový logistik.

Některé byznysové aktivity jsou vyloženě překvapující, třeba rozvoz potravin Getfaster.io, obdoba našeho Rohlíku má také ruské majitele.

„Tak si tak říkám, co na to naši dodavatelé, kteří ze dne na den přišli příkazem z Bruselu a naším nesmiřitelným postojem k Rusku o své ruské zákazníky,“ dodává k tomu germanistka.

Ta rovněž upozornila na výrazný nárůst čínských dodávek do Německa. Čínský export do Spolkové republiky narost o mocných 28,9 %. Pro srovnání – dovoz opačným směrem za stejné období vzrostl o pouhá 3,3 procenta. Ještě děsivější je změna obchodní bilance celé EU. Do té čínský export stoupl o 33,5 %.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…