Německo: Rudo-rudo-zelená koalice nebude

26.09.2021 21:12

Volby v Německu jsou u konce. Slaví socialisté z SPD. Zklamáni jsou naopak Levice, Zelení i nástupce Merkelové. Vyjednávání budou nyní dlouhá a nejistá. Podle slov známého ekonoma Německo odmítlo extrém. Znepokojivý je ale vývoj v hlavním městě Berlíně. Ze slov o komunismu a vyvlastňování zamrazí.

Německo: Rudo-rudo-zelená koalice nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň v ulicích německých Drážďan. Volby do Bundestagu jsou za dveřmi

Volby v Německu skončily těsným výsledkem. Podle prognózy zveřejněné stanicí ZDF zvítězili sociální demokraté z SPD Olafa Scholze s 26 procenty hlasů a druhá skončila CDU/CSU Armina Lascheta s 24 procenty.

„Samozřejmě mě výsledek potěšil. Je to velký úspěch,“ prohlásil lídr SPD Olaf Scholz v berlínské volební centrále SPD. Mnoho voličů dle něj dalo najevo, že chtějí „změnu ve vládě“ a že příští kancléř se má jmenovat Olaf Scholz.

Kancléřský kandidát a šéf CDU/CSU Armin Laschet je naopak zklamán. „S takovýmto výsledkem nemůžeme být spokojeni,“ řekl Laschet z volebního štábu, kde stál spolu s dosluhující konzervativní kancléřkou Angelou Merkelovou. „Uděláme vše pro to, aby spolková vláda vznikla pod vedením unie,“ dodal. 

Ani jeden z nich nemá ale post kancléře jistý. Dost bude pravděpodobně záležet na vleklých povolebních vyjednáváních, do kterých jistě zasáhne i strana postkomunistické Levice a Zelení.

Podle prognóz, a součtů jednotlivých poslaneckých mandátů, od TV stanic ARD i ZDF ale zřejmě nebude možný vznik výhradně levicové koalice sociálních demokratů, postkomunistické Levice a Zelených. V současné chvíli to vypadá, že Levice získá kolem 5 % a Zelení 14, 5 % voličských hlasů.  Do hry může také vstoupit liberální FDP s 12 % voličské přízně.

Po zveřejnění prvních odhadů výsledků neskrývala vůdkyně Zelených Baerbocková zklamání. „Chtěli jsme víc. Ale nedosáhli jsme toho. Kvůli chybě na začátku kampaně – kvůli mé chybě,“ uvedla s odkazem na svou plagiátorskou aféru. Také politička Levice Sarah Wagenknechtová vyzvala stranu, která se zřejmě jen těsně dostane do Spolkového sněmu, k analýze svých chyb.

Český expert a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda k výsledkům voleb u našich sousedů napsal krátký komentář na svém twitteru: „Německo ve volbách odmítlo politický extrém. Zelení zaostali za očekáváním, byť mírně. To je dobrá zpráva pro českou ekonomiku a česká pracovní místa.“ Podle ekonoma bychom se ale tak radovat neměli. „Zelení však triumfují v Berlíně, kde hrozí nakročení ke komunismu, neb se tam zřejmě budou široce vyvlastňovat nemovitosti,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…