Německo: Zmlátili pravičáky. ,,Úctyhodný motiv,” řekl soud. Bystroň přidal silné info

04.06.2023 19:32

ZE SVĚTA Německá levicová extremistka Lina E. byla odsouzena k pěti letům a třem měsícům. Obviněná byla za účast na násilných útocích na domnělé příslušníky pravicových stran v několika německých městech, soud ji však po vynesení rozsudku pustil domů. „Nesouhlas s pravicovými extremisty je úctyhodným motivem,“ zaznělo dále u soudu. Německý politik Petr Bystroň se domáhá právního státu, protože zatímco Lina E. byla propuštěna na svobodu, bývalá členka AfD je už půl roku ve vazbě.

Německo: Zmlátili pravičáky. ,,Úctyhodný motiv,” řekl soud. Bystroň přidal silné info
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Bystroň na brněnské konferenci o stavu Evropské unie s názvem: Je Evropská unie reformovatelná?

Dvacetiosmiletá studentka Lina E. byla Vrchním zemským soudem v Drážďanech odsouzena k pěti letům a třem měsícům, po vynesení rozsudku však byla propuštěna na svobodu. Ve vazbě byla již od roku 2020. Spolkový státní zástupce obvinil Linu E. a další tři muže z toho, že v letech 2018–2020 brutálně zbili domnělé příznivce pravicových stran v Lipsku, Wurzenu a Eisenachu. Podle obžaloby bylo zraněno třináct lidí, dva z nich byli v následku zranění v přímém ohrožení života.

Soudce Hans Schlueter-Staats při vynesení rozsudku řekl, že „nesouhlas s pravicovými extremisty je úctyhodným motivem“, ale jednání Liny E. a její skupiny je stále považováno za „závažné trestné činy“, informoval o tom německý deník Stern.

Podle mluvčího vrchního krajského soudu Torstena Umbacha je propuštění standardním postupem. Každý, kdo je ve výkonu trestu poprvé, je většinou za podmínky dobrého chování po dvou třetinách propuštěn a zbývající trest si musí odpykat pouze v případě, že je verdikt pravomocný. V případě Liny E. soud připustil odvolání, do té doby může zůstat na svobodě. Řízení může trvat podle týdeníku Junge Freiheit několik měsíců až rok, do té doby se však Lina musí dvakrát týdně hlásit na policii.

S propuštěním extremistky na svobodu nesouhlasí ani německý politik českého původu Petr Bystroň za hnutí AfD (Alternative für Deutschland). Na svém facebooku se domáhá právního státu a srovnává případ Liny E. s případem bývalé členky federálního parlamentu Birgit Malsack-Wunkemannové (AfD). Ta byla zatčena v prosinci 2022 při razii proti údajnému pravicovému teroristickému spolku vycházejícímu ze spolku Říšští občané.

„Zatímco odsouzená a prokazatelně levicová vůdkyně teroristické skupiny, která za sebou zanechala krvavou stopu, je propuštěna na svobodu, bývalá členka Bundestagu za AfD je už šest měsíců ve vazbě kvůli obvinění z plánovaného převratu! Kdo je podle vás nebezpečnější?“ nadnáší otázku Bystroň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Antifu prohlásili v USA za teroristickou organizaci , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 05.06.2023 8:02:17
Členové Antify nejsou odpůrci fašismu, ale jeho skutečnými představiteli. Antifa je fašistické hnutí. A takový odpad adoruje germánský soudce Hans Schlueter-Staats. Zřejmě potomek nacistů.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…