Německo-francouzská iniciativa ke Kosovu: Nový non-paper. Urovnání vztahů Srbska a Kosova do roku 2022

24.05.2021 10:42

„Non-paper“ je výraz, který se vžil pro neoficiální a diplomatickou cestou publikované dokumenty týkající se urovnání vztahů mezi Bělehradem a Prištinou. Západ prý urychleně hledá cestu, jak definitivně uklidnit situaci na Balkáně a zkouší to formou neoficiálních, neautorizovaných dokumentů nabízejících různá řešení včetně změny hranic zemí bývalé Jugoslávie. Tlak na Srbko a Kosovo se zvyšuje, neboť Západ má obavu ze zesilujícího vlivu jiných zemí na Balkáně a potřebuje dostat Srbsko pod křídla EU a NATO.

Německo-francouzská iniciativa ke Kosovu: Nový non-paper. Urovnání vztahů Srbska a Kosova do roku 2022
Foto: Hana Brožková
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

Změna hranic je velmi výbušným tématem. Poslední dobou se zdá mnohým politikům, že etnické a geografické řešení je jedinou možnou cestou. Jsou však tlaky zejména ze strany Německa – Angely Merkelové, aby se hranice v Evropě již neměnily. Charakteristické je, že řešení situace se vždy objevuje v médiích. Další non-paper se objevil na albánském webu Albanian post a jeho autory mají být Německo a Francie. V dokumentu se píše, že se příští měsíc v červnu mají v Paříži setkat kosovský předseda vlády Albin Kurti a srbský prezident Aleksandar Vučić. Jde o začátek nového kola jednání, které má být podle non-paperu dokončeno v roce 2022. Dokument konkretizuje, že vše má být dokončeno během jednoho roku. Jednání se má konat pod záštitou vysokého představitele Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borella a zvláštního zástupce Evropské unie pro Kosovo a Srbsko Miroslava Lajčáka. Dokument naznačuje, že vše má podporu členských států EU a Spojených států.
 
 
K obsahu se uvádí, že hlavním bodem je předpokládaná dohoda Bělehradu a Prištiny o vytvoření autonomie s rozšířenou samosprávou a s vlastními institucemi. Non-paper uvádí: „Obě strany se dohodnou na zřízení autonomního regionu Severní Kosovo jako samostatné správní jednotky regionální samosprávy v Kosovu. Ta bude mít právo vydávat pro region právní předpisy v oblasti ekonomiky, financí, majetku, infrastruktury, kultury, vzdělávání, zdravotnictví, sociální péče, spravedlnost, služby, bydlení, rozvoj měst a evropské spolupráce v souladu s ústavou Kosova a legislativou místních samospráv.“ 
 
Týká se severu Kosova, a to měst Zvečen, Severní Mitrovica a Zubin Potok s přilehlými obcemi. Region bude mít svého guvernéra a jakýsi parlament a radu podléhající kosovské a srbské vládě.
 

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí
Dokument nepíše o samostatném státu Kosovo, ale z dalšího to vyplývá. Například, když je uvedeno, že se předpokládá „vytvoření ekonomické zóny jako katalyzátoru a stimulu pro hospodářský rozvoj v obou zemích.“ Zejména to vyplývá z věty, že ani Srbsko ani Kosovo „nemohou zastupovat druhý stát na mezinárodní scéně nebo jednat jménem druhého státu.“ Na to dokument navazuje: „Oba státy budou navzájem respektovat svrchovanost na svých příslušných územích.“
 
Non-paper nakonec píše o tom, že „podpis dohody bude znamenat změnu ústavy obou států a vzájemné uznávání ústavních a územních úprav.“ Což naznačuje, že by mělo dojít k určitým menším teritoriálním změnám. Na rozdíl od předchozích non-paperů není v dokumentu zmínka o Bosně a Hercegovině. Podepsání dohody mezi Srbskem a Kosovem je plánováno na září 2022.
 
Zajímavá bude reakce Aleksandra Vučiće na dokument, neboť srbský prezident zatím vždy prohlásil, že nikdy a za žádných okolností neuzná samostatnost Kosova.

Text vychází z materiálu albánského magazínu Albanian. S přispěním Mirko Raduševiče

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…