Německo představuje riziko pro střední Evropu, varoval guvernér ČNB. Tady je důvod

12.11.2014 21:20

Guvernér ČNB ve středečním Hyde Parku České televize znovu hájil výrazné oslabení české koruny, ke kterému centrální banka přikročila před rokem. V té době za to sklidila poměrně ostrou kritiku a i dnes se odborníci přou o to, zda tento krok přinesl především pozitivní efekty. Česku prý intervence pomohla, guvernér vysvětlil jak. A přidal varování ohledně Německa.

Německo představuje riziko pro střední Evropu, varoval guvernér ČNB. Tady je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Singer

„My jsme čekali, že se obnoví růst, investice, že klesne nezaměstnanost, a to se děje. U poklesu nezaměstnanosti dokonce více, než jsme čekali,“ prohlásil hned na úvod Singer v obhajobě politiky ČNB. V prvé řadě krok centrální banky pomohl exportérům, ale dnes už tento dopad pozitivně pociťuje ekonomika jako celek. Dnes se nám dokonce v některých ukazatelích daří lépe než Německu.

„Německo zpomaluje a dnes je poměrně výrazným rizikem pro celou střední Evropu. A když to řeknu úplně lidsky, nemůže vás táhnout někdo, kdo běží pomaleji než vy,“ pokračoval v popisu situace guvernér. Oslabení eura, které je na pořadu dne, prý ale Německu pomůže. Možná víc, než jiným evropským ekonomikám, které by to potřebovaly víc. „My se s tím tak trochu svezeme,“ podotkl guvernér.

Znehodnocení úspor občanů

V některých ohledech však intervence nezafungovala úplně tak, jak bankéři soudili. Inflace roste pomaleji, než se počítalo. Na druhé straně ale také platí, že intervence ČNB nijak nepoškodila úspory domácích spotřebitelů. „A mzdy už konečně začaly růst,“ pochvaloval si ve studiu host. „Reálná mzda v této zemi konečně stoupá a je ovlivňována místní inflací, ne tím, kolik stojí boty v Miláně,“ vysvětloval dál.

A pokud si někdo myslí, že by případná deflace lidem pomohla, protože je způsobena poklesem cen energií, podle Singera se spíše mýlí. Kdyby totiž pokles cen energií způsobil objev nových technologií, tak by rostly zisky výrobcům, jako je ČEZ. Jenže zisky ČEZu klesají, z čehož plyne, že má také méně prostředků na budoucí investice.

V obecné rovině poznamenal, že by centrální banka měla plnit cíle, které jsou v konečném důsledku ekonomicky neutrální. Z krátkodobého hlediska pak záleží na tom, v jaké fázi ekonomického cyklu se zrovna Česká republika nachází. Rozhodně prý není pravda, že by si sami členové bankovní rady intervencí nějak přivydělaly. „Já jsem si tím rozhodně nic nevydělal,“ zdůraznil. Bránil se především tím, že nikdy není jisté, jak hlasování v Bankovní radě ČNB dopadne.

Rostoucí státní dluh

V pořadu také padl dotaz na neustále rostoucí státní dluh. Singer poznamenal, že dluh rostoucí úměrně posilování ekonomiky není až takový problém. A pokud v této věci může ČNB vůbec něco dělat, tak je to bránit poklesu cen a příjmů, protože tento jev současně neznamená snižování dluhu. „Klesají vám příjmy, ale dluh zůstává,“ podotkl. A ČNB také plnila svou úlohu právě tím, že intervenovala.

Přijde však také den, kdy ČNB přestane intervenovat v oslabení koruny, pokud přirozeně porostou ceny i příjmy. Singer v této souvislosti vzpomněl i příkladu USA, kde v nedávné době ustoupila tamní centrální banka od pumpování peněz do ekonomiky. „A nic tak závažného se nestalo,“ podotkl. Na tomto případu se tak snažil ukázat, že konec intervencí nebude problémem.

Vstup Česka do eurozóny

Deflaci dnes čelí i eurozóna. Singer se v této souvislosti vymezil proti názoru prezidenta Zemana, který prohlásil, že ČNB přistoupila k intervencím, aby oddálila přijetí eura v Česku, a tím si také zachovala více pravomocí.

„Tím by centrální banka ztratila vliv nad měnovou politikou, to je pravda, ale nezapomínejme, že to pro dnešní vládu vůbec není téma,“ zdůraznil dále Singer. Jestliže tato vláda dodrží svůj slib a nebude určovat datum přistoupení, pak se k tomu dostane až vláda následující. A to v konečném důsledku znamená, že vstoupíme do eurozóny nejdříve v roce 2021. „A to je doba, kdy většina dnešních členů Bankovní rady ČNB bude mít po svém druhém mandátu, takže je to nemusí trápit,“ vysvětloval guvernér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…