Německu hrozí terorismus více, než kdy dříve. Tajné služby bijí na poplach

04.07.2017 20:34

Islamistická hrozba je tak velká jako ještě nikdy v minulosti, píše server německého deníku Bild s odvoláním na německé tajné služby. Prý se dá očekávat, že v Německu dříve či později dojde k pokusu o další teroristický útok.

Německu hrozí terorismus více, než kdy dříve. Tajné služby bijí na poplach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen v úterý upozornil, že v Německu narůstá hrozba teroristického útoku. V Německu totiž žije na 24 tisíc osob, které sympatizují s islamisty. Ne všichni jsou radikálové, ale jde o lidi, kteří mohou mít k myšlenkám radikálů blízko. Zvláště nebezpečných může být 10 100 lidí. Ještě před čtyřmi lety přitom úřady odhadovaly počet nebezpečných salafistických radikálů na 5 500. Salafisté jsou nebezpeční především tím, že věty v Koránu vykládají doslovně a svým absolutním podáním dokážou přilákat pozornost mladých Němců. Úřad na ochranu ústavy by se tak napříště měl zaměřit především na ně.

Celý článek v němčině naleznete zde.

V podobném duchu se vyjadřuje i německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU). Ten novinářům připomněl, že od roku 2015 Evropa zažila už 29 teroristických útoků. A je jen otázka času, než dojde k dalšímu pokusu o teroristický útok. Hrozí totiž také, že se vrátí někteří Němci, kteří bojují v řadách Islámského státu.

Spolkový úřad na ochranu ústavy varuje také před narůstající aktivitou levicových a pravicových radikálů, kteří se chystají vyrazit na summit zemí G20 v Hamburku. Ten proběhne v pátek a sobotu tento týden.

Ani varováním před rostoucí aktivitou radikálů všal úřad neskončil. Narůstá také kybernetická aktivita Číny a Ruska a údajně nelze vyloučit, že by mohlo dojít k pokusu o ovlivnění nadcházejících spolkových voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …