Německý ministr dopravy se opřel do EU: Prý nemá co rozhodovat o mýtném

15.06.2015 9:33

Podle německého ministra dopravy Alexandera Dobrindta by o přípustnosti německého mýtného pro osobní automobily neměla rozhodovat Evropská komise. Dobrindt to uvedl v rozhovoru pro bavorský deník Augsburger Allgemeine Zeitung. Politik z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) řekl, že snížení daně z vlastnictví vozidla, které by mělo být u německých motoristů uplatňováno po zavedení mýtného, je zcela věcí Německa. Národní nezávislost v daňových otázkách podle něj patří mezi základní principy EU.

Německý ministr dopravy se opřel do EU: Prý nemá co rozhodovat o mýtném
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Evropská komise kritizuje, že německé mýtné prakticky dopadne jen na zahraniční řidiče. Evropské právo přitom znevýhodňování občanů jiných států zakazuje.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že nechá německé opatření právně přezkoumat, jakmile vstoupí v platnost. Dokonce hrozí, že se Evropská komise obrátí na Soudní dvůr EU.

„Už předpoklad, že EU by se mohla zabývat daní z vlastnictví vozidla v Německu, je špatný,“ namítá však Dobrindt. „Daně z vlastnictví vozidla se stanovují jednoznačně v rámci národní svrchovanosti, Brusel nemá žádnou kompetenci k tomu cokoli podotýkat,“ dodal ministr.

Proti chystané podobě německého mýtného je i Rakousko

Německé mýtné v chystané podobě odmítají i některé země sousedící s Německem, včetně České republiky.

Německo se mýtné chystá zavést příští rok. Rakouský ministr dopravy Alois Stöger ale minulý týden Dobrindta vyzval, aby mýtné nezavádělo, dokud nebude odstraněna právní nejistota.

Zavedení mýtného na německých dálnicích pro osobní automobily už schválily obě německé parlamentní komory a před týdnem příslušný zákon podepsal německý prezident Joachim Gauck.

Výše poplatku bude záviset na ekologické náročnosti provozu auta. Rozpětí ročního poplatku by mělo být 22 až 130 eur (asi 600 až 3550 Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…