Německý ministr vnitra imigrantům: Ne, nejezděte do Německa. Varuji vás

02.02.2016 10:10

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere na oficiální návštěvě Afghánistánu varoval zdejší obyvatele před cestou do Německa a sdělil jim, že jejich snaha o případné získání azylu v jeho zemi nebude úspěšná.

Německý ministr vnitra imigrantům: Ne, nejezděte do Německa. Varuji vás
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Multikutli společnost kolem stanice metra Chateau Rouge

De Maizière přijel do Kábulu proto, aby společně se zdejší vládou vypracoval funkční mechanismy pro zamezení migrační vlně směřující z Afghánistánu do Německa. Připomněl přitom, že v loňském roce se počet žádostí o azyl podaných Afghánci zvýšil v porovnání s rokem 2014 patnáctinásobně a celkem v současné chvíli německé úřady evidují 150 000 žádostí. Afghánci tvoří po Syřanech druhou největší skupinu uprchlíků v Německu. „Převaděči slibují neinformovaným lidem, že je v Německu čeká ráj na zemi. Víme však, že mnozí neopouštějí svoji zemi jen kvůli pronásledování a těm azyl neudělíme,“ prohlásil německý ministr vnitra.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Včera přímo v Kábulu de Maizière řekl, že ekonomičtí migranti z Afghánistánu nejsou v Německu vítáni. „Neexistuje pro vás žádná záruka zaměstnání, získání bydlení nebo práva na pobyt v naší zemi. Cesta do Evropy je nebezpečná a neměli byste věřit těm, kdo šíří všechny ty nepravdivé zvěsti,“ konstatoval ministr, ale zároveň zmínil, že bezpečnostní situace v Afghánistánu není ideální. „Na druhou stranu je v této zemi celá řada skutečně bezpečných oblastí, kde mohou vracející se migranti žít bez obav o svůj život. Němečtí vojáci i NATO ve vaší zemi zůstanou tak dlouho, jak jen to bude nezbytné, aby bylo zabráněno dalšímu exodu Afghánců.“

Ministr také avizoval, že se Německo při snaze motivovat neúspěšné žadatele o azyl pocházející z Afghánistánu možná rozhodne vyplácet jim na „odchodnou“ určitý finanční obnos. V současné době mohou pouze požádat o pokrytí nákladů vynaložených na cestu domů. Podle odhadů německých úřadů má právo získat azyl v Německu méně než polovina stávajících afghánských migrantů. Návštěva německého ministra vnitra je chápána jako potvrzení snahy kancléřky Angely Merkelové dostát svému slibu snížit současných 1,1 milionů uprchlíků, kteří do Německa přišli v loňském roce. Samotná Merkelová se na jejich adresu vyjádřila v tom smyslu, že se po skončení války většina uprchlíků jistě vrátí zpět do svých domovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …