Německý ministr zahraničí obrací: Neměly bychom nutit státy EU k přijímání uprchlíků

02.09.2018 11:56

Evropská unie by podle německého ministra zahraničí Heika Maase neměla dopustit, aby ji migrace nadále rozdělovala. „Státy EU by neměly být nuceny k přijímání uprchlíků,“ uvedl Maas s tím, že země, které migranty přijímat nechtějí, by měly pomáhat například přímo v Africe, uvedla ČTK.

Německý ministr zahraničí obrací: Neměly bychom nutit státy EU k přijímání uprchlíků
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

„Nebylo by to rozumné," odpověděl Maas na otázku, zda by měly být jednotlivé členské státy nuceny k přijímání uprchlíků na základě většinového hlasování v Radě EU. „Neměli bychom připustit, aby migrační otázka nadále rozdělovala," zdůraznil.
 
Následně uvedl, jak by mohlo vypadat řešení situace, v níž se některé státy EU včetně takzvané Visegrádské čtyřky brání přijímání migrantů. „Tyto státy mohou pomáhat jinak. Kdo nechce přijímat uprchlíky, musí převzít odpovědnost jinde. Například přímo v Africe v boji s příčinami toho, proč lidé prchají," řekl Maas.
 
Německý ministr zahraničí se v rozhovoru poskytnutém listu Bild vyslovil také pro reformu zahraniční politiky EU. V té by podle něj na rozdíl od otázky migrace neměla být vyžadována při hlasování jednomyslnost. „Je velmi důležité, abychom určitá zahraničně-politická rozhodnutí v budoucnu nemuseli přijímat jen jednohlasně,“ uzavřel s tím, že většinové rozhodování nás chrání před tím, aby měly jiné mocnosti možnost koupit si jen jednu členskou zemi a tím vše zablokovaly.
 
Na reformě systému rozhodování o zahraniční politice by se podle Maase mělo začít pracovat ihned po volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok v květnu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…