Německý prezident Steinmeier ocenil práci Česko-německého fondu budoucnosti

10.09.2023 6:15 | On-line

Česko-německý fond budoucnosti je nejdůležitějším aktérem propojování české a německé občanské společnosti. Dnes to v Berlíně prohlásil německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který ve svém sídle na zámku Bellevue hostil Slavnost občanské společnosti. Slavnost spolupořádala Česká republika s Durynskem a fond jako speciální host na tomto festivalu oslavil 25 let od svého vzniku.

Německý prezident Steinmeier ocenil práci Česko-německého fondu budoucnosti
Foto: Hana Brožková
Popisek: Německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Steinmeier řekl, že když dnes mladí lidé cestují z Německa do Prahy, tak ani nepomyslí na to, jaké složité časy mají obě země za sebou. „Klíčem našeho dnešního přátelství a dobrého sousedství byla Česko-německá deklarace z roku 1997 a Česko-německý fond budoucnosti je dítětem deklarace“ řekl spolkový prezident.

Fond, který zahájil činnost v roce 1998, vznikl na základě deklarace, která znamenala obrat v tehdy složitých vzájemných vztazích. Podle Steinmeiera se fond stal jedním z nejdůležitějších stavitelů mostů mezi Českem a Německem. „A je jen dobře, že dnes neslaví narozeniny někde v ústraní v malém sále, ale zde," řekl. "Přeju mu dlouhý život a potřebnou politickou podporu, a proto vše nejlepší do dalších 25 let," dodal.

Steinmeiera v českém části slavnosti doprovázel český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka, který zastupoval nemocného ministra zahraničí Jana Lipavského. Kafka, který byl prvním spoluředitelem fondu, stejně jako prezident ocenil činnost této nadační instituce. „Tehdy jsme si slíbili, že chceme, aby česko-německé vztahy nedávaly jenom smysl, ale aby přinášely také radost," řekl český diplomat a prohlásil, že to se povedlo.

Němečtí i čeští politici shodně hovoří o tom, že vztahy Berlína a Prahy jsou nyní na nejlepší úrovni. Zároveň se shodují na přínosech, které pro občanskou společnost Česko-německý fond budoucnosti má. Za důležitý ho v rozhovoru s ČTK označil i současný spoluředitel fondu Tomáš Jelínek. „To největší riziko je, pokud bychom o vztahy přestali pečovat a spolehli se na to, že je to již odpracováno a nemusíme se tím zabývat," řekl o možných slabých místech česko-německé společnosti. „Pokud bychom se vztahům nevěnovali, tak si myslím, že bychom velmi rychle mohli opět bojovat se stereotypy a s černobílým viděním světa. To určitě nechceme," dodal Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…