Němečtí reportéři vyrazili do Mariupolu. Nikdo jim nebránil. A zírali, že to tam funguje

02.02.2024 8:10 | Zprávy

„Mariupol není městem duchů, město funguje,“ informoval v reportáži korespondent německé veřejnoprávní televize ZDF, který se se svým týmem z Moskvy do Ruskem okupovaného ukrajinského města vypravil. Ve městě se mohli volně pohybovat, v provozu jsou v Mariupolu obchody i restaurace. Lidé tam žijí svými životy, většina obyvatel, s nimiž tým ZDF hovořil, byla proruská.

Němečtí reportéři vyrazili do Mariupolu. Nikdo jim nebránil. A zírali, že to tam funguje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Obnova Mariupolu

Mariupol je přístavním městem na severním pobřeží Azovského moře v Doněcké oblasti na jihovýchodní Ukrajině. Leží přibližně 50 kilometrů od hranic s Ruskem. Během ruské invaze na Ukrajinu bylo město těžce bombardováno, 20. května 2022 poslední ukrajinští obránci města kapitulovali.

Představitelé města uvádějí, že při útocích zahynulo asi 21 000 civilistů. S více než 420 tisíci obyvateli bylo město ještě před invazí největším městem v Doněcké oblasti. Podle dosavadních informací byl Mariupol téměř zničen.

Korespondent německé veřejnoprávní stanice ZDF a ředitel moskevského studia Armin Coerper odcestoval do Mariupolu, aby si o současné situaci ve městě udělal nezávislý obrázek. Coerper považuje za důležité o válce informovat z obou stran, pokud je to možné, aby si diváci následně sami mohli na věc též udělat názor. To je dle jeho názoru úkolem korespondenta a novináře veřejnoprávní televize.

Korespondent ZDF informoval, že pro vstup do města potřeboval ruské dokumenty. „Rád bych velmi jasně řekl, že to neznamená, že uznáváme tuto okupaci Ruskem. Ale myslím, že je důležité udělat si představu o místě, a pokud máme tu příležitost, měli bychom to udělat,“ prohlásil Coerper.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem rád, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 02.02.2024 10:03:40
že tam někdo ze západních novinářů zajel. A je mi jasné, že ač se pokouší o střízlivý pohled na život tam, stejně ty informace budou ovlivněny západním myšlením. Mohli bychom začít u překročení hranice z Ruska na Ukrajinu, přičemž Donbas je součástí Ruska, ne Ukrajiny. Jen Západ to ještě neuznal. Jako další je tvrzení, že město funguje, staví se ,opravuje a mluví rusky . Tedy tak jak to tam bylo před válkou. Před válkou byla tato oblast ostřelována ukrajinskou vládou a právě rusky mluvící občané byli pronásledováni i zabíjeni a jen proto, že se nechtěli vzdát ruštiny a neuznávali pučem ustanovenou kyjevskou vládu! To už jste zapomněli?? To se tam nyní neděje. A to je dost podstatné. V článku je toho více ale palec nahoru za první vlaštovku o pokus trochu pravdivě informovat z této oblasti. Hlavně by jste to měli ukázat Ukrajincům aby mohli srovnávat!! A taky by neškodili k článku přidat fotky.

|  37 |  0

Další články z rubriky

„Proč neřeknete, jak to je?“ Svolali schůzi kvůli zapalovači autobusů. Jenže dostal slovo Babiš

12:27 „Proč neřeknete, jak to je?“ Svolali schůzi kvůli zapalovači autobusů. Jenže dostal slovo Babiš

Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil před poslance s podrobnostmi o žhářském útoku v Praze. České repu…