Němečtí starostové sepsali deklaraci, že podporují uprchlíky. Vezmou si jich prý více, než musejí

02.07.2019 13:54

Server britského deníku The Telegraph informoval o zadržení jednatřicetileté kapitánky lodi Sea-Watch 3 Caroly Rackete. Z moře zachránila několik desítek migrantů. Kapitánce hrozí až deset let vězení za podporu nelegální migrace, proti které důrazně vystupuje např. italský ministr vnitra Matteo Salvini. Proti Salvinimu se však teď postavilo několik starostů a primátorů v čele se sociálnědemokratickým primátorem Berlína. Volají po přijímání žadatelů o azyl.

Němečtí starostové sepsali deklaraci, že podporují uprchlíky. Vezmou si jich prý více, než musejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

Přes výslovný zákaz italských úřadů, který prosadil italský ministr vnitra Matteo Salvini z krajně pravicové Ligy, kapitánka vyložila tyto migranty v přístavu na ostrově Lampedusa a byla okamžitě zadržena. Bude-li shledána vinnou, hrozí jí tři až deset let odnětí svobody za napomáhání ilegálním přistěhovalcům.

Proti Salvinimu se však postavilo několik německých měst, která se po vzoru amerických bezpečných měst vyhlásila za bezpečné přístavy a jsou připravena přijímat nové žadatele o azyl nad rámec svých dosavadních povinností. Mezi bezpečná německá města patří Berlín v čele se sociálním demokratem Michaelem Müllerem. Informuje o tom německý deník Die Welt. Českým čtenářům zprávu přinesl server iDNES.cz.

Po boku berlínského primátora stojí např. primátor města Rottenburg Stephan Neher z křesťansiké demokracie Angely Merkelové. Vláda stávající kancléřky se ještě musí k iniciativě vyjádřit, ale z dosavadního přístupu kancléřky k migrační krizi lze dovodit, že se nakonec k iniciativě postaví se vší pravděpodobností pozitivně.

„Zástupci zúčastněných měst podepsali takzvané Postupimské prohlášení, které vyzývá spolkovou vládu i Evropskou unii, aby ‚ve Středozemí bezodkladně ukončily spolupráci s libyjskými milicemi a takzvanou libyjskou pobřežní stráží‘,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…