Nemocnice a firmy mohou přijít o lékaře či manažery. To vše kvůli jednomu vypadlému paragrafu

20.12.2014 10:19

Schválená novela zákoníku práce zapříčinila, že stovky až tisíce lékařů či manažerů státních organizací přijdou až o desítky tisíc měsíčně. MF Dnes poukazuje na to, že kvůli tomu teď hrozí zejména ve zdravotnictví a dopravě velký odchod odborníků.

Nemocnice a firmy mohou přijít o lékaře či manažery. To vše kvůli jednomu vypadlému paragrafu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova IKEM

Novela zákoníku práce totiž zrušila smluvní platy ve státních organizacích. Velké potíže kvůli tomu mají například v nemocnicích nebo na Ředitelství silnic a dálnic. Důvodem jsou velké legislativní změny související s listopadovým přijetím zákona o státní službě. Ze zákoníku práce vypadl paragraf, který umožňoval vybraným zaměstnancům, především odborníkům, nabídnout smluvní plat.

„Je to naprostý návrat k socialismu,“ rozhněval se přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk. Podle něj nebudou mít státní nemocnice možnost přitáhnout špičkové specialisty, protože za tabulkový plat nikoho nezískají.

MF Dnes navíc popisuje, že v IKEM díky smluvním platům vyřešili potíže s přesčasy lékařů a nepřekračují tak zákon. Teď se platy tamějších lékařů mohou prý dostat níž než v krajských nemocnicích.

„Lze důvodně předpokládat, že zrušení smluvních platů vyvolá ve zdravotnictví problémy u poskytovatelů zdravotních služeb, jejichž zaměstnanci jsou odměňováni formou platu. Může dojít nejen k odchodu vysoce kvalifikovaných a uznávaných odborníků z řad zdravotnických pracovníků, ale i manažerů a jiných odborníků. Bude rovněž obtížné získat nové,“ uvedla mluvčí Štěpánka Čechová.

Ve zdravotnictví panují velké rozdíly v platech podle toho, zda jde o ryze státní organizaci, nebo akciovou společnost vlastněnou například krajem. „Kdybychom dělali špičkovou kardiochirurgii někde v nemocnici v Českém Brodě, tak si tam můžeme klidně zaplatit ty nejlepší odborníky,“ cituje MF Dnes vyjádření přednosty kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Jana Pirka.

Jde o značné sumy

Mnohým se sníží platy o značné sumy. Například na Ředitelství silnic a dálnic klesnou platy u nejvyšších manažerů o více než padesát procent. Nově jmenovaný šéf Jan Kroupa tak prý řeší, jak do svého týmu přilákat další lidi. Bývalý ministr dopravy Antonín Prachař zvýšil plat šéfa Ředitelství silnic a dálnic na 200 tisíc korun. Nově jmenovaný Jan Kroupa však dosáhne podle tabulek jen na 70 tisíc korun. Pochopitelně méně berou i jeho náměstci. A Kroupa má údajně potíže někoho na tato místa sehnat. V soukromé sféře si totiž s podstatně menší odpovědností vydělají více.

„Bez smluvních platů na ŘSD se nám těžko podaří udržet odborníky v této klíčové organizaci hospodařící s miliardami korun. Pokud máme ŘSD postavit na nohy, musíme stanovit manažerům jasnou odpovědnost, ale také je adekvátně zaplatit,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Podle ministra budou zatím dotčeným zaměstnancům rozdíl kompenzovat, nejspíše mimořádnými odměnami. Podobně o řešení problému přemýšlejí rovněž ve zdravotnictví.

MfDnes také upozornila na paradox, změny se totiž netýkají zdaleka všech státních organizací: Například Správa železniční dopravní cesty má nadále smluvní platy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…