Nemocnice je dnes nevolnictví a čurbes. Ne, korupce a černá díra. Bílé peklo u Jílkové, řádil Babiš i šéf lékařů Kubek

12.05.2016 22:52

Bizarní stav, nevolnictví a čurbes. Těmito slovy dnes hosté v pořadu Máte slovo hodnotili poměry v českém zdravotnictví. Ministr resortu Svatopluk Němeček (ČSSD) uklidňoval, že se tento čurbes snaží napravovat a zdárně se mu to daří za pomoci kolegů z vlády včetně ministra financí Andreje Babiše. Ten poděkoval lékařům za to, jak skvěle pracují, jenže obratem označil české zdravotnictví za černou díru. A to možná neměl dělat, protože se od lékařů přítomných ve studiu dozvěděl, kam vlastně mizí zmiňované miliardy...

Nemocnice je dnes nevolnictví a čurbes. Ne, korupce a černá díra. Bílé peklo u Jílkové, řádil Babiš i šéf lékařů Kubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové pustil do debaty s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Jejich slovnímu souboji před kamerami České televize sekundovali prezident České lékařské komory Milan Kubek, předseda Sdružení soukromých gynekologů Vladimír Dvořák, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a Jana Petrenko z Koalice pro zdraví, která zastřešuje pacientské organizace.

Co vymyslí EU, na to my skočíme, rozčílil se Babiš

Je české zdravotnictví v krizi, jak tvrdí Kubek se Žitníkovou? Máme se snad bát chodit do nemocnice? Kubek hned v úvodu poděkoval za práci všem zdravotním sestrám, protože dnes je mezinárodní den zdravotních sester. Svou obětavou prací drží za nuzné platy v chodu české nemocnice a další zařízení. „Zdravotnictví potřebuje více peněz proto, aby získalo oddechový čas a vytvořil se prostor pro systémové změny. My trváme na dalších penězích, protože nemáme dostatek personálu. Zdravotnictví funguje jen proto, že se porušuje zákoník práce a doktoři přesluhují,“ varoval Kubek. Doktoři, kteří slouží stovky hodin přesčasů ročně, jsou pak unavení a mohou udělat chybu.

Babiš tento černý scénář odmítá. České zdravotnictví má podle jeho názoru peněz dost, jen musí skoncovat s korupčními praktikami a fungovat efektivně. „Já si nemyslím, že situace je až tak dramatická,“ konstatoval. Velmi poděkoval všem lékařům za to, co pro lidi dělají, protože naši zdravotnictví je dnes lepší než např. ve Velké Británii. „Celkově nateče do zdravotnictví asi tři sta miliard a my máme spor o nějakou miliardu nebo dvě, což je půl procenta, to je směšné,“ konstatoval šéf státní kasy. Jen za této vlády se peníze jdoucí do zdravotnictví navýšily asi o 33 miliard. Kam tedy mizí, ptal se šéf české státní kasy.

„Zítra jdu do Libereckého kraje a navštívím čtyři nemocnice, já totiž mluvím s těmi lidmi. Dnes jsem s nimi mluvil v Sokolově. V Chebu ze školy vyšlo 60 absolventek a v České republice zůstaly dvě,“ konstatoval šéf hnutí ANO. Chtěl také slyšet, proč si česká vláda v minulosti nezavázala lékaře, že by museli pracovat několik let ve své vlasti, než by mohli odejít do ciziny. „Odporovalo by to pravidlům Evropské unie,“ uvedl Kubek. A Babiš se neudržel. „Všechno to, co Evropská unie vymyslí, tak my na to skáčeme,“ kroutil hlavou. „Vy vlastně vůbec nereprezentujete české lékaře,“ pokračoval místopředseda vlády v palbě. „Já se to tady teprve učím, zítra budu mluvit s dalšími sestrami,“ pokračoval místopředseda vlády.  

Němeček uznal, že české zdravotnictví dostalo miliardy navíc, a přesně popsal, kam ty peníze šly. Šly na kompenzaci zrušených regulačních poplatků. „Potřebujeme minimálně 13 miliard, protože jinak to vezmeme tady panu Dvořákovi nebo onkologickým pacientům a já to těm pacientům prostě neumím vzít,“ rozčílil se sociální demokrat.

Následně prozradil, co se v českém zdravotnictví po mnoha letech změní. „Po pětadvaceti letech, kdy v tom byl takový čurbes, když to řeknu slušně, tak mi v tom systému DRG děláme pořádek. A já chci tady poděkovat ministru Babišovi a jeho hnutí ANO, že to pomohlo prosadit. Dvacet pět let tu byl nehorázný nepořádek a tato vláda to napravuje,“ rozohnil se Němeček. Změna bude nastartována v roce 2018. Systém bude konečně spravedlivý a bude možné se bavit o tom, kde jsou ve zdravotnictví rezervy.

Gynekolog Dvořák nabídl trochu odlišný pohled. Lékařů prý máme dost, ale nejsou motivovaní, protože jsou u nás odměňováni podle socialistických tabulek, které jsou přežitkem socialismu. „Pan ministr Němeček je člověk celkem na svém místě, ale má špatné politické zadání,“ řekl jasně doktor Dvořák. Řešení podle jeho názoru existuje, jenže je nepopulární. V České republice zkrátka máme příliš mnoho zdravotnických zařízení, kdyby byla část z nich zrušena, lékařů bude dost. Toto opatření je však nepopulární a politicky neproveditelné.

Pacienti u nás mají švédský stůl, něco se musí změnit

„Většina nemocničních kapacit u nás vznikala za Rakouska-Uherska, kdy jel pacient do nemocnice povozem. Dnes je trochu jiná situace. My jsme v situaci, kdy český pacient je v takovém kontaktu s lékařem ... je to takový švédský stůl pro pacienty,“ prohlásil Dvořák.

„Řekněte nám nemocnice, které chcete zavřít?“ ptal se okamžitě ministr zdravotnictví. „Představa, že tady budeme zcela bez lůžek, je mimo,“ pokračoval ministr zdravotnictví. Podle Kubka je představa, že máme moc lůžek, absolutně nesmyslná. Vždyť se stačí podívat na případy pacientů, kteří zemřeli v sanitce, protože je nebylo kam umístit. Nebyl to přitom jediný podobný příběh, který ve studiu zazněl. Lůžek máme málo. Za poslední léta byl systém lůžek notně zredukován. Ministr Němeček uklidňoval diváky, že se v tom snaží něco dělat a doufá, že na to dostane od Andreje Babiše peníze.

Host z publika doplnil, že v Německu na jednoho lékaře připadá o dva pacienty na lékaře více. A funguje to tam. Tím ovšem rozpálil do běla prezidenta Kubka. „U nás platíme za státní pojištěnce 32 euro, zatímco v Německu je to 220 euro,“ rozčílil se od plic.

Paní Petrenko se dostala po půlhodině diskuse konečně ke slovu. „Já jsem ráda, že se s panem Kubkem také na něčem shodneme. On tady řekl, že potřebujeme systémové změny, ale když se o ně nějaký ministr zdravotnictví pokusil, tak to byla nejrychlejší cesta, aby ministrem nebyl.“

Kam mizí peníze? Za panem Babišem, vypálila oční lékařka

Z publika také zazněl hlas muže, jenž popsal, kam mizí miliardy ze zdravotnictví. Prý je to vlastně k Babišovi. Černé díry existují v tom, že si vaše fondy vyzobou lukrativní obory a pak tu zůstanou ti ostatní. „Já tady s kolegou souhlasím, že si vyzobáváte ty třešinky na dortu a vlastníte reprodukční  centra,“ doplnila oční lékařka, která do studia také zavítala.  

Soukromý lékař ve studiu poznamenal, že on ani kolegové nedostávají žádné dotace a musejí obracet každou korunu. Zvažuje se např. koupě sonografu. Buď si můžete koupit velmi kvalitní a velmi drahý přístroj z USA, nebo třikrát levnější přístroj z Číny. Soukromý lékař koupí prý raději ten z Číny, protože ušetřené peníze může dát na plat svému personálu. Personál v ordinaci totiž představuje cosi jako rodinu. Přijde mu však až bizarní, jak málo peněz u nás dostávají mladí lékaři. „Je to bizarní a hraničí to s nevolnictvím. Je to ostuda všech vlád, které tu dosud byly,“ zahřměl.

A kolega sedící v publiku o dvě řady níž mu dal za pravdu. „My mladí bychom chtěli co nejvíc a co nejrychleji se naučit a být za to následně ohodnoceni,“ řekl mladý lékař, který úspěšně završil studium před několika měsíci a dnes pracuje v nemocnici na lůžkovém oddělení. Systém tabulkového odměňování lékařů považuje za překonaný, neboť nedokáže odlišit skutečného experta a dříče od lékaře, který zdaleka tolik práce neodvede. Zásadním problémem tedy nejsou nástupní platy, ale bezperspektivní svět brzdící růst jedince.

Toto hodnocení se ale ani trochu nelíbilo odborářce Žitníkové. „Kdyby nebylo těch tabulek, tak máte plat ještě nižší,“ vmetla mladému absolventovi do tváře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…