"Strava v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných či odborných léčebných ústavech je součástí kalkulace hodnoty ošetřovacího dne. V nemocnicích je kalkulována jako samostatná položka ve výši 70 korun na suroviny na přípravu stravy," uvádí mluvčí VZP Jiří Rod na webu pojišťovny v rubrice Otázka týdne. Práce kuchařů a nákladů na ni jsou součástí režijních nákladů.
"Poskytování stravy je zahrnuto do výkonu ošetřovacího dne, a je tedy hrazeno zdravotní pojišťovnou," shrnul mluvčí Rod. Náklady na potraviny nejsou kalkulovány v případě, že strava je podávána jinak než ústy, tedy pacient nemůže normálně jíst. Tak tomu je na jednotkách intenzivní péče a ARO, pokud je pacient ve stavu, kdy není schopen přijímat potravu ústy a dostává umělou výživu, například do žíly.
Podle zákona je regulační poplatek příjmem zdravotnického zařízení, které ho vybralo. Využít ho musí na provoz a modernizaci. Může ho tedy dát i na vylepšení stravy, ale také na zvyšování platů zdravotníků či nákup nového přístroje. Za den v nemocnici se platí od roku 2008, původní částka 60 korun stoupla od prosince 2011 na stovku.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: joh