Nemohl by Němce zachránit český protektorát? Jakub Patočka kárá Čechy za povýšenectví vůči našim západním sousedům stran uprchlické krize

30.12.2016 20:40

Německo zachrání snad už jen nadvláda českého protektorátu, píše ironicky šéfredaktor Deníku Referendum, někdejší člen Strany zelených a dnes sociální demokrat Jakub Patočka. Pokud by přece jen nedošlo k tomu, že Česko převezme vládu nad Německem, je tu ještě jedna možnost...

Nemohl by Němce zachránit český protektorát? Jakub Patočka kárá Čechy za povýšenectví vůči našim západním sousedům stran uprchlické krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Zdá se, že nejeden český politik vlastní patent na řešení migrační krize v Německu. Po předvánočním útoku v Berlíně dostala německá kancléřka rady od šéfa hnutí ANO a českého ministra financí Andreje Babiše i od senátora Jana Veleby. Novinář Daniel Kaiser se podivoval nad tím, co se to s Němci vlastně stalo.   

„Co se s těmi Němci stalo? Jdou jako ovce na porážku a ještě se u toho přihlouple usmívají. Německé úřady udělaly chybu, když neprováděly osobní kontroly v době tzv. migrační krize, říká Daniel Kaiser." Článek s tímto titulkem naleznete na serveru ParlamentníListy.cz, na což upozorňuje i Patočka.

„Mezi vydavateli titulků jsou zastoupeny zejména Parlamentní listy (kompletní druhý odstavec), ale přispěly také Novinky, Blesk, Echo, Český rozhlas a Euro. Zdejší na kost vyhublá média už totiž přestávají vydávat texty, soustřeďují se hlavně na křiklavé titulky, jejichž jedinou ambicí je uspokojovat tu samou emoci, kterou současně vyvolávají: nenávist. Nemoc šílených médií je nakažlivá a šíří se tu jako epidemie. Přenáší se výhradně sdílením ve virtuálních sociálních sítích,“ napsal k tématu šéfredaktor.

Celý článek naleznete zde

Jednomu by se prý mohlo zdát, že se německá kancléřka musí co nejrychleji naučit česky, aby si mohla nechat poradit. Němci se navíc z pohledu mnoha Čechů chovají tak nelogicky, že si zvolili Merkelovou za kancléřku hned třikrát. Ve své domovské straně CDU se těší natolik silné podpoře, že ji jako předsedkyni strany podpořila drtivá většina delegátů. Nelze vyloučit, že si Němci Merkelovou zvolí i počtvrté.

„Co si tedy máme my moudří Češi s tak povážlivou manifestací německé zaslepenosti počít? Milé Echo, Novinky, Parlamentní listí, co myslíte, nemohl by Němce zachránit český protektorát?“ ptá se dál Patočka.

Jako by Němci dělali jednu chybu za druhou, když neprošli divokou privatizací jako my, když odmítli opřít svou energetickou koncepci jako my a v prvé řadě se pokusili přejít na ekologičtější zdroje. Podle Patočky se Němci pohříchu nepokusili rozvrátit si sociální smír ve společnosti ve stylu našich minulých vlád a k dovršení všeho zlého se ještě německá média snaží pracovat s fakty o migrační krizi, která předkládají veřejnosti, zatímco my podle šéfredaktora serveru maskujeme nenávist vůči uprchlíkům za evropské hodnoty.

Buď si můžeme myslet, jak jsou na tom ti Němci dnes špatně, nebo se zamyslíme a snad dospějeme k závěru, že Angela Merkelová může mít větší rozhled než mnohý český politik a že německá média často odvádějí svou práci lépe, než média česká, která je třeba zreformovat.  

„Naše média řídí jiné, z velké části cizí, zájmy. Bez ohledu na fakta šíří iracionální strach a paniku, které současně svým obsahem uspokojují. A pracují pro zdejší politiky a zahraniční velmocenské zájmy, kterým takovéto utváření veřejné komunikace v českých zemích slouží. Virtuální sociální sítě, přesněji řečeno Facebook se svými algoritmy, nastavenými na udržování izolovaných sociálních bublin v rauši spravedlivého hněvu, v tom hraje roli zvláště užitečného, řekněme, pomocníka. ... Celá společnost, či přesněji její podstatná a rozšiřující se část, přestává svůj obraz světa utvářet na základě reality a faktů, ale tvoří si ho na základě dezinformací stvrzujících její předsudky, na základě lží, vyvolávajících a současně uspokojujících vášně nenávisti. Nejedná se tu ale o nic menšího než o životní střet o demokracii. V prostředí, v němž získá propaganda převahu nad skutečností, demokracie není možná,“ varuje Patočka.

Server ParlamentníListy.cz posléze označuje dokonce za „protofašistickou“ stoku, které je třeba čelit.

Patočka uznává, že Merkelovou lze za leccos kritizovat. Přiznává i to, že migrační politika EU má své rezervy. „Ale to nijak nesouvisí s groteskním a ničím reálným neopodstatněným českým povýšenectvím vůči Němcům,“ konstatoval novinář. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…