Nemorální pragmatismus, ošklivý obchod. Takto se k návštěvě čínského prezidenta vyjádřil Šimon Pánek

27.03.2016 15:09

I když organizace Člověk v tísni v Číně nepracuje, situaci v této zemi dlouhodobě sleduje, píše její šéf Šimon Pánek. Poukazuje na to, že základní lidská práva, jako jsou svoboda slova, shromažďování, svobodný přístup k informacím nebo například právo na spravedlivý proces, jsou v Číně notoricky potlačována.

Nemorální pragmatismus, ošklivý obchod. Takto se k návštěvě čínského prezidenta vyjádřil Šimon Pánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Pánek přiznává, že Čína je bezesporu zajímavý obchodní partner. Pro naši ekonomiku prý ale představuje zlomek významnosti ve srovnání se zeměmi západní Evropy. „A „čínské investice“, které jsou některými zájmovými skupinami a politiky představovány téměř jako nový pilíř rozvoje naší ekonomiky, zaostávají za investicemi Jižní Koreje či obchodními vztahy s Tchaj-wanem,“ píše Pánek.

Celý text je ZDE

Za znepokojivé považuje, že se čelní čeští představitelé s vidinou rychlého ekonomického prospěchu dokáží vzdát hodnot a principů, na kterých naše země stojí. „Důraz na lidská práva a svobody, která nám byla dlouhá desetiletí zásadně omezena či zcela upírána, mizí z naší zahraniční politiky závratně rychle,“ stýská si.

Ošklivý a nemorální obchod

A podotýká, že úspěšná obchodní politika není v rozporu s prosazováním základních principů svobody jednotlivce. „Pokud však je mlčení na téma lidských práv, osudů politických vězňů a pronásledování intelektuálních, ekologických či sociálních aktivistů obchodováno za ekonomický pragmatismus, je to obchod ošklivý a nemorální,“ dodává Pánek.

Závěrem tvrdí, že návštěva čínského prezidenta představuje pro naše politiky jedinečnou příležitost, jak svým postojem prosadit demokratické hodnoty a podpořit obránce lidských práv v Číně, disidenty a aktivisty, kteří jsou za svůj kritický postoj a aktivity v Číně perzekvováni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…