Nenatankujete, nezavoláte si, bez internetu... Otázka času! Ekonomka varuje, přijde to

07.06.2022 21:30 | Komentář

Ekonomka a blogerka Markéta Šichtařová varuje, že v budoucnu bude v Evropě docházet k častým blackoutům, při kterých si uvědomíme, že bez elektřiny nefunguje v našem světě vůbec nic. „Nenatankujeme, vypadne mobilní síť a nedovoláte se, nebudou fungovat ani platební karty, ani bankomaty, tedy ani žádné obchody, nebude fungovat internet,“ vypočítává Šichtařová, podle níž je to kvůli „zelené politice“ otázka času.

Nenatankujete, nezavoláte si, bez internetu... Otázka času! Ekonomka varuje, přijde to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Šichtařová ve svém komentáři na serveru IDnes.cz spekuluje nad tím, jak se naše vyspělá společnost vyrovná s blackoutem, kdy náhle přestanou stačit zdroje elektřiny. Jeden takový blackout si část Prahy vyzkoušela 2. června kvůli problémům v rozvodně na Chodově.

„Výpadek paradoxně způsobila ochrana chodovské rozvodny. Jako izolant totiž rozvodna využívá plyn; kontrolní systém zahlásil pokles jeho tlaku a rozvodnu odstavil. Proč se tak stalo, se zatím neví, asi je rozvodna už přešlá časem. A to i přesto, že je relativně krátce po rekonstrukci, kterou si vyžádalo dost černé období rozvodny z let 2013 a 2014, ve kterých došlo k několika významným výpadkům,“ shrnuje Šichtařová.

Výpadek sice trval jen hodinu, ale podle Šichtařové bude takových událostí přibývat. „Víme, že obnovitelné zdroje energie jsou méně stabilní než klasické zdroje, proto nelze nahrazovat vypnutou jednotku příkonu ze starého zdroje stejnou jednou jednotkou příkonu z obnovitelného zdroje – tento poměr musí být vyšší. To se ale neděje, vypínání starých zdrojů v Evropě běží z ideologických důvodů rychleji než instalování nových kapacit,“ upozorňuje Šichtařová.

Hodinový blackout podle ní ani zdaleka nepřipraví lidi na to, co všechno nebude fungovat při delším blackoutu. „Až dojdou záložní baterie v mnohých zařízeních, přestane toho fungovat mnohem víc než jen elektřina. Nenatankujeme. Takže máte-li soukromý generátor, neseženete do něj palivo. Vypadne mobilní síť a nedovoláte se, ani pokud si mobil nabijete třeba v autě. Nebudou fungovat ani platební karty, ani bankomaty, tedy ani žádné obchody. Nebude fungovat internet,“ varuje ekonomka.

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí
I proto si někteří raději dělají zásoby, mají připravenou hotovost, trvanlivé potraviny, zapalovač a plný kanystr. „Mnozí pak jdou ve svých úvahách ještě o kilometr dál a zhruba od začátku války na Ukrajině pozorujeme mezi lidmi zvláštní trend. Lidé si připravují doslova substituty oběživa v podobě zlatých slitků. Na dotaz po příčině takové poptávky pak odpovídají, že nevěří žádné fiat měně a chtějí mít čím platit za nákup rohlíků,“ všímá si Šichtařová.

Tento scénář je ale podle ní už opravdu extrémní a málo pravděpodobný, a v takovém případě by se za jídlo stejně neplatilo zlatem. „Pokud se zeptáte ekonoma, čím se skutečně platí v podobných extrémních situacích, možná vás odpověď překvapí. A přece ji z historie známe. Víme to třeba z doby bombardování Srbska nebo z Venezuely. V prvním případě došlo k rozvratu infrastruktury, ve druhém ke zhroucení fiat měny,“ vysvětluje ekonomka.

„Pokud hádáte, že v takových situacích jako platidlo skvěle funguje zlato nebo hotovostní dolar, máte sice pravdu, ale jen částečnou. Obojím sice skutečně na černém trhu, který okamžitě vznikne, zaplatíte, ale problém je v tom, že obojího je v danou chvíli v ekonomice fyzický nedostatek – jak zlata, tak dolarů. Proto se skutečným nejfrekventovanějším platidlem rychle stávají cigarety a kondomy,“ dodává Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…