Nenávist a zášť zbavila Hutku soudnosti. Pěvci odpovídá kardinál Duka, na kterého v textu o Milošovi a zubaté také došlo

02.08.2018 21:10

K textu písničky „Miloš a zubatá“, kterou složil skladatel a písničkář Jaroslav Hutka a v níž zpívá o smrti prezidenta Miloše Zemana, se kriticky vyjádřil i kardinál Dominik Duka. Právě o něm ve své skladbě Hutka také zpívá. „Svým vystupováním popřel svou vlastní lidskou důstojnost a integritu,“ říká Duka.

Nenávist a zášť zbavila Hutku soudnosti. Pěvci odpovídá kardinál Duka, na kterého v textu o Milošovi a zubaté také došlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Písničkář se k politice s chutí vyjadřuje velmi často, nyní se ale pořádně rozjel a podle některých názorů značně přestřelil. V písní o „zubaté“, která si jde pro českého prezidenta, se toho opravdu nebál. „Pusto a prázdno jde po Česku, lid zalez kamsi do sklepa, země se změnila v grotesku a z Hradčan už je jen žumpa,“ začíná skladbu Hutka. „Miloš je zhroucený a oči v sloup, z cigaret zvedá se štiplavý čoud, člověku je z toho hanba,“ poznamenává dále ve skladbě písničkář.

„Masaryk v hrobě se obrátil, zařval, co je to za chlapa, a na zubatou se obořil, kde se zase dneska fláká. Miloš je zhroucený a oči v sloup, z cigaret zvedá se štiplavý čoud, zubatá už na Hrad chvátá,“ popsal dále Hutka.

„V královských hrobkách to hartusí, opilec a vlastizrádce ovarem, sádlem vše zamastí, Karlovi chce se z něj zvracet, Miloš je zhroucený a oči v sloup,“ opakuje se dále v písni. „Kosa teď dopadla prudce,“ dodává Hutka.

„Sprosťák a ožrala, blemci blemt, tlučhuba, vidlák a chvástal, vždyť to byl náš český prezident, arcibiskup Duka zalkal,“ zpívá dále Hutka s tím, že na Hradě zmatek nastal.

„Lebka praskla, mozek odkryla, kladivo, srp, rudá hvězda, na maják šplouchala tequila, v podvěsku kremelská brázda, Miloš je zhroucený a oči v sloup, z cigaret zvedá se štiplavý čoud, hotovo, konec a basta,“ pokračuje písničkář.

„Andělé šťastní a radostní, zpívají václavský chorál, zubatá na káře pohřební, dělá po dláždění randál. Miloš je zhroucený a oči v sloup, z cigaret zvedá se štiplavý čoud. Zubatá mává nám, nazdar,“ uzavřel Hutka.

Takový text hnul kardinálu Dukovi žlučí, píseň vyhodnotil jako lacinou a bez špetky důstojnosti. „Aniž bych se chtěl jakkoliv více zabývat obsahem laciného popěvku, skutečně mě mrzí, když nenávist a zášť proti Dukovi či jiné lidské bytosti zbaví člověka nejen zábran, ale i obyčejné lidské soudnosti do té míry, že svým vystupováním nakonec popře i svou vlastní lidskou důstojnost a integritu,“ vyjádřil se Duka nekompromisně na adresu písničkáře.

Proti Hutkovu uměleckému počinu se začaly zvedat hlasy napříč názorovým spektrem. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček mu z dovolené vzkázal, že písničkář si podepsal vlastní ortel. „Jaroslav Hutka si svou písní sám podepsal svůj ortel. Je to neúprosné pravidlo. Co zlého přeji druhým, samotného mne dostihne,“ vzkázal Hutkovi prostřednictvím serveru ParlamentníListy.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček z dovolené.

 

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…