Není prý tak zle. Firmy plánují přijmout nové zaměstnance

03.01.2012 21:20

Předpovědi o špatném roce nejsou zcela pravda. Průmysl i strojírenství roste a Česká republika je stále atraktivní pro investory.

Není prý tak zle. Firmy plánují přijmout nové zaměstnance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

Navzdory předpovědím o špatném roce průmysl roste a Česko je stále atraktivní pro investory. Podle Lidových novin nemusí být tak zle, jak se neustále všude prorokuje. Ekonomika České republiky poklesla, ale pro zahraniční investory je stále zajímavá a firmy chtějí dokonce vytvářet nová pracovní místa. Lákadlem jsou pro ně technicky vzdělaní odborníci, přijatelná výše mezd i investiční pobídky.

Střední Evropě a Rusku se daří

Například výrobce autoskel AGC Flat Glass Czech plánuje přijmout minimálně sto nových zaměstnanců. “V západní a jižní Evropě je situace složitá, ale ve střední Evropě a hlavně Rusku rosteme,“ řekl šéf firmy Pavel Šedlbauer.
Podobně aktivní v nabírání nových zaměstnanců bude v roce 2012 celý strojírenský a automobilový průmyslu v republice. Také tchajwanský výrobce počítačů Foxconn plánuje ve svých výrobnách v Pardubicích a Kutné Hoře navýšit výrobu a přijmout dokonce tisíc lidí.

Nové projekty

Objevují se také projekty na výstavbu nových továren. Rakouská firma Holzindustrie Maresch postaví ve Štětí u Mělníka obří dřevozpracující závod, kde chce zaměstnat 180 zaměstnanců. Lidové noviny se ptaly několika průmyslových podniků a většina z nich očekává stabilní tržby, případně mírný nárůst. “Letos očekáváme zvýšení průmyslové produkce o jedno až dvě procenta," potvrdil odhad jejich hlavní ekonom.

Aero Vodochody nestíhá

Jsou ale i firmy, které očekávají růst o desítky procent – Aero Vodochody s plánovaným růstem tržeb o 70 procent. “Máme problém vyhovět veškerým požadavkům zákazníků. Chybí nám lidé v oblasti vývoje, technologie a řízení jakosti,“ uvedl pro LN Martin Kowalcyk, ředitel strategie Aera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…