Není to jen základka v Bílině. Boxery a nože u žáků jsou standard i na mnoha jiných školách

14.05.2022 14:20

Poté, co médii proběhla zpráva, že v Základní škole Za Chlumem v Bílině musí na problémové a agresivní žáky dohlížet ochranka, vyplouvá na povrch, že podobné problémy v Česku řeší i další školy. Televize CNN Prima News zjistila, že zatímco někde se všechny snahy míjejí účinkem, jinde si s kázeňskými problémy vědí rady.

Není to jen základka v Bílině. Boxery a nože u žáků jsou standard i na mnoha jiných školách
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

Na bezpečnost žáků a pedagogů na základní škole Za Chlumem v Bílině na Teplicku od května dohlíží trojice zaměstnanců bezpečnostní agentury. Pro razantní a v Česku bezprecedentní krok se škola v sociálně vyloučené lokalitě rozhodla na základě stupňující se agresivity některých žáků. Agresivních žáku se báli nejen jejich spolužáci, ale i samotní učitelé.

  • Původní zdroj ZDE

„Běžně se stává, že učitelé během výuky seberou žákům boxera, nůž nebo jiné zbraně. Poté to předáváme zákonným zástupcům. Pokud se jedná o zbraň, hlásíme to na OSPOD (Orgán sociálně právní ochrany dětí) nebo na policii,“ popsala ředitelka Základní školy Za Chlumem Barbora Schneiderová.

Podobné kázeňské problémy řeší na jiných školách také. Janov je jednou z největších vyloučených lokalit v Česku. Na tamní základní škole se ale prý daří problémy držet na uzdě a nepřerostly až do takové míry. „Domnívám se, že máme dobře propracovaný systém prevence. V případě, že vznikne nějaký problém, okamžitě ho konzultujeme s metodikem prevence, s výchovným poradcem, se školním psychologem. Voláme okamžitě rodičům,“ přiblížil učitel ZŠ a MŠ Janov Marian Dancso.

Ředitelka Schneiderová říká, že se snaží dlouhodobé problémy řešit. „Snažíme se sem zvát odborníky a s dětmi pracovat. Třídní učitelé pracují na třídním klimatu. Máme žákovský parlament, který velmi dobře pracuje. Máme odpolední motivační skupiny,“ vysvětlila. Problémy v Bílině zřejmě mohou pramenit i z přístupu rodičů, kteří podle ředitelky spolupracují nedostatečně a jsou také agresivní, nebo z celkového složení žáků školy. Podle odborníků jsou to právě rodiče, kteří by měli pomoci situaci řešit a svým dětem domluvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…