Neočkují se, nedodržují pravidla. Chceme vyvolat tlak, inspirovat národ, zlínský hejtman k tomu, proč kraj tlumí společenský život

23.11.2021 19:35

Vedení Zlínského kraje chce na dva týdny omezit společenský život v regionu, opatření má platit od pondělí. Hygienici zřejmě zakážou všechny akce nad 100 lidí, důvodem jsou rychle plnící se nemocnice s covidovými pacienty. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) v pořadu Interview ČT24 prozradil, co vše kraj zakáže a co jej k tak radikální změně přimělo.

Neočkují se, nedodržují pravidla. Chceme vyvolat tlak, inspirovat národ, zlínský hejtman k tomu, proč kraj tlumí společenský život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Holiš, nově zvolený hejtman Zlínského kraje

„Apelovali jsme už dřív, aby se lidé očkovali a dodržovali opatření, ale zatím to nevedlo k tomu kýženému cíli, abychom pandemii přibrzdili. Bohužel čísla nám dál významně rostou. Rozhodli jsme o tom, že už musíme něco udělat. Proto ten dnešní apel na hygienu, aby využila všech zákonných možností, které má, a omezila alespoň ten společenský život,“ řekl hejtman úvodem, proč kraj rozhodl o tak radikálním kroku.

Vládní opatření, která od pondělí platí v celé zemi, podle Holiše nejsou pro Zlínský kraj už dostačující. „Máme konec listopadu, epidemie má daleko větší sílu a věcí, které by mohly zapůsobit, je určitě víc,“ uvedl.

„Respektujeme všechny, kteří se očkovali. Proto není zájmem nás všech omezit činnost firem, škol a služeb. Opravdu teď saháme na nejvyšší možnou špičku ledovce, kde se lidé potkávají a kde nás to bude všechny nejméně bolet,“ řekl s tím, že hygienici v jeho kraji například úplně omezí akce nad 100 lidí. „Nechtěli jsme zastavit třeba sportovní utkání, ale zamezit přístupu diváků na stadionech, lidi tam opatření nedodržují, bohužel,“ podotkl.

„Ale na stole je úplně jiná hodnota, a to je ten lidský život, který v těch nemocnicích můžeme zachránit. Věřím, že všichni, kterých se to dotkne, nad tím zapřemýšlí,“ doufá.

Co říká na to, že ohlasy od lidí ze Zlínského kraje bývají kritické, jak ukazují diskuse pod příspěvky na Holišově twitteru: „Tak já se určitě neřídím tím, co je na Twitteru nebo na Facebooku. Protože diskuse na sociálních sítích nejsou racionální a nikdy nevedly k žádnému pořádnému rozhodnutí,“ uvedl, že názory veřejnosti nereflektuje, ale řídí se daty z nemocnic a predikcemi ohledně vývoje epidemie.

Věří, že hygiena a policie nyní důrazně dohlédnou na to, aby se všechna přísná opatření dodržovala: „Je to velký úkol. Věřím, že budeme inspirací pro celý národ a ostatní kraje. Jsme v těžké situaci, musíme znovu pomoct nemocnicím. Teď jde sice o Zlínský kraj, ale z informací, které mám, a s vývojem, který je predikován, se do tohoto problému dostanou brzy všechny kraje.

Ano, teď na nás budou namířena světla, s tím jsme do toho šli. My chceme vyvolat obecnou diskusi a chceme vyvolat ten tlak na státní orgány, aby lidem vysvětlily, že když se opatření vyhlásí, tak se musejí i dodržovat,“ řekl rezolutně hejtman Holiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…