Nepřátelské převzetí Jednoty Vsetín. V pozadí je i jméno z vysoké politiky

25.02.2018 11:18

Jednota Vsetín stále čelí pokusu o nepřátelské převzetí skupinou kolem kontroverzního podnikatele Romana Staňka. Zároveň se z pozadí začínají vynořovat skuteční zosnovatelé celé kauzy. A nejde o nic menšího než o snahu ovládnout rozsáhlou distribuční síť vsetínské Jednoty s osmi desítkami často dobře prosperujících obchodů.

Nepřátelské převzetí Jednoty Vsetín. V pozadí je i jméno z vysoké politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Do tlaku na zaměstnance a družstevníky se totiž v těchto dnech zapojili také představitelé Jednoty Hodonín, kteří se po boku Romana Staňka snaží přesvědčit členy družstva, aby se ve středu zúčastnili jimi svolané členské schůze. O této schůzi však představenstvo Jednoty Vsetín tvrdí, že byla svolána neoprávněně, protože ji nesvolal žádný člen družstva ani lidé, kteří by prokázali, že mají řádné plné moci od družstevníků.

„Pan Staněk a náměstkyně Jednoty Hodonín v sobotu kontaktovali vedoucí velkých prodejen a snažili se je uplatit dobře placenými posty v Jednotě Vsetín výměnou za to, že zradí družstevníky a začnou spolupracovat právě s panem Staňkem,“ uvedl dobře informovaný člen družstva, který nechtěl zveřejnit své jméno, ale redakce jej zná.

A proč právě Jednota Hodonín? Její vedení se totiž dlouhodobě snaží „posílit vliv“ a mít pod palcem všechny Jednoty na Moravě, které se sdružují ve společnosti COOP MORAVA. Ta patří s více než tisícovkou prodejen mezi největší maloobchodní síť na Moravě. Největší postavení v této firmě má Jednota Hodonín, jejíž předsedkyně představenstva Milena Kadlecová je zároveň předsedkyní dozorčí rady COOP Morava a která drží více než20 % firmy. Mezi dobře zasvěcenými se však otevřeně hovoří o tom, že právě Jednota Hodonín má „pod palcem“ i další společníky, tedy další moravské Jednoty. Výjimkou je právě Jednota Vsetín, která nikdy nespadla do područí ambicí hodonínského družstva.

„Od začátku bylo jasné, že Roman Staněk má s Jednotou Vsetín nějaký ‚vyšší plán‘. Teď je vše jasné. Pokud se mu podaří vsetínskou Jednotu ukrást družstevníkům, lukrativní provozy pronajme Jednotě Hodonín, ostatní obchody především v malých obcích uzavře, zaměstnancům dá výpověď a zbohatne na prodeji budov a vybavení,“ odkrývá pozadí celé kauzy náš zdroj, který zároveň tvrdí, že o propojení mezi Romanem Staňkem a Milenou Kadlecovou existují jasné důkazy. Sám Staněk o tom navíc informoval na schůzi na Maštaliskách ve Vsetíně.

„Ve věcech týkajících se Jednoty Vsetín jsem ochotna komunikovat pouze se statutárními zástupci Jednoty Vsetín,“ odmítla odpovědět na jakékoliv dotazy ParlamentníchListů.cz Milena Kadlecová, předsedkyně představenstva a ředitelka Jednoty Hodonín. ParlamentníListy.cz se samozřejmě snažily zjistit, z jakého důvodu Milena Kadlecová na otázky nechce odpovědět a zdali to tedy neznamená, že důvodem je, že podporuje aktivity Romana Staňka. Další odpovědi se však naše redakce již nedočkala.

Podle všeho má navíc celá „operace“ podstatně vyšší politické krytí. Již na podzim minulého roku, kdy najatí výkupčí společnosti COOP JEDNOTA OBCHODNÍ podnikatele Romana Staňka začali zvonit především u starých družstevníků a za deset tisíc korun jim nechávali podepisovat nevyplněné plné moci o smlouvy o budoucím převodu členského podílu, se ve Vsetíně objevila Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a členka představenstva Hospodářské komory. „Snažila se přesvědčit vedení Jednoty, aby se nebránilo vykupování družstevních podílů a vstupu Romana Staňka do družstva,“ prozradil náš dobře informovaný zdroj.

I když se ParlamentníListy.cz opakovaně snažily dát prostor Martě Novákové, aby vysvětlila důvody, proč se angažovala v kauze Jednoty Vsetín, žádnou odpověď jsme nedostali. Marta Nováková odmítla cokoliv komentovat, a tak jen podpořila spekulace o tom, že za snahami Romana Staňka o získání Jednoty Vsetín stojí nejen Jednoty Hodonín, ale také zájmy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

ParlamentníListy.cz oslovily i další představitele Jednot v České republice. Ti se na dění kolem vsetínských kolegů dívají s velkou ostražitostí.

„Nepokládám tento stav, resp. pokus o převzetí kontroly nad družstvem za standardní. Za jednoznačně protiprávní považuji neoprávněné používání názvu COOP a JEDNOTA na straně pana Staňka a dalších. Podle mých informací podal Svaz českých a moravských družstev žalobu proti tomuto jednání. Na druhé straně lze konstatovat i nedostatky na straně družstva, což se ale týká většiny družstev, z pohledu jejich ochrany proti podobným pokusům, zejména co se týče právní úpravy Stanov družstev obecně,“ uvedl Vladimír Stehno, předseda družstva COOP družstvo Havlíčkův Brod, který se díky stanovám jejich družstva nedostal do podobného ohrožení.

„Nicméně i my jsme si vzali částečně ponaučení a připravujeme úpravu stanov, co se týče navýšení hodnoty vypořádacího podílu v našem COOP družstvu HB,“ dodal předseda Stehno s tím, že připojil také radu pro vsetínské družstevníky.

„Podle mého názoru nyní je třeba přesvědčit členy družstva o nekalém jednání skupiny okolo pana Staňka, zklidnit situaci a dostat ji pod kontrolu. Současně zvážit zásadní změny ve stanovách družstva, které podobné kroky již nadále neumožní. V neposlední řadě si i vzít ponaučení z některých argumentů pana Staňka zejména ve vztahu ke členské základně, ale i vlastní práci managementu,“ dodal Vladimír Stehno.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …