Nepřijatelné, aby kapela českých vlastenců vystupovala pod takovým názvem, rýpá do Ortela JXD

27.11.2016 15:34

Na skutečnost, že frontman skupiny Ortel Tomáš Ortel nepoužívá své české jméno, upozorňuje na serveru Reflex.cz publicista Jiří X. Doležal.

Nepřijatelné, aby kapela českých vlastenců vystupovala pod takovým názvem, rýpá do Ortela JXD
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Poukazuje na to, že slůvko ortel znamená rozsudek, nemilosrdný soud, verdikt, rozhodnutí. Toto slovo ale vzniklo z latinského „ordálie“, boží soudy ve středověku, zdůrazňuje na Reflex. cz Jiří .X. Doležal. „Proto je naprosto nepřijatelné, aby kapela českých vlastenců vystupovala pod takovým názvem."

  • Celý text je ZDE

Podle něj si Ortel své příjmení zvolil svým vlastním rozhodnutím. „Narodil se jako Hnídek. A je národní hanbou, že toto až staročeské příjmení nenese s hrdostí,“ píše poněkud ironicky Doležal a vysvětluje, že slovo hnídek může mít velmi úzkou souvislost se slovem hnidka. „Hnidka je zdrobnělina ke slovu hnida, které je označením vajíčka vši,“ vysvětluje Doležal.

„Prostě – původní příjmení pana Ortela, Hnídek, má jasný, vlastenecký, český, národovecký a rasově uvědomělý podtón, zatímco zpěvákem nyní používané příjmení Ortel je zpotvořenina cizáckého původu,“ píše opět poněkud ironicky Doležal.

A ptá se, proč zpěvák s hrdostí nenese své české příjmení. „Stydí se snad za jeho všivý obsah? Probůh, proč? Vždyť v naší zemi to většinu historie opravdu vypadalo jako ve všivárně,“ dodává Jiří X. Doležal a závěrem Tomáše Ortela vyzývá, aby neprodleně začal vystupovat opět jako Hnídek, a jeho kapelu, aby se neprodleně přejmenovala na Hnidy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…