Nepříjemnost pro TOP 09. Ruší se špitály a odborář Engel rozjíždí akci

25.09.2012 7:16

Zakrátko začnou krajské volby a TOP 09 se musí vypořádat s kampaní namířenou proti jejímu ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi. Lékařské a zdravotnické odbory, asociace regionálních nemocnic a zástupci zdravotně postižených v ní budou kritizovat rušení a osekávání malých nemocnic. Napsaly Lidové noviny.

Nepříjemnost pro TOP 09. Ruší se špitály a odborář Engel rozjíždí akci
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

Kandidáti TOP 09 a Starostů mohou mít kvůli kampani ztíženou situaci v krajských volbách. Údajně ale mají plán, jak se s tím vypořádat. Za problémy nemocnic prý mohou samy kraje a jejich současná vedení.

Kraje upřednostňují nemocnice v Krajské zdravotní na úkor těch regionálních

„Vnímáme, že se síť nemocnic musí upravit. Restrukturalizaci také podporujeme, je potřeba najít úspornější systém. Kraj zatím upřednostňuje své nemocnice v Krajské zdravotní na úkor regionálních nemocnic, a tím se ohrožuje dostupnost péče,“ řekl LN šéf ústeckých Starostů Petr Liška.

Severočeští Starostové přitom mají zachování sítě nemocnic ve svém programu. V Ústeckém kraji totiž hrozí omezení péče v žatecké nemocnici. Nahnutý osud má i několik dalších malých nemocnic.

Moc nemocnic, lůžek a lékařů? To jsou klišé, řekl Engel

Akci za záchranu nemocnic v úterý odstartuje předseda lékařských odborů Martin Engel. "To že je u nás moc nemocnic, lůžek a lékařů, to jsou klišé. Nic z toho není pravda. Nevymykáme se středu čísel z Evropské unie. Problém je, že u nás chybí lékaři a ministerstvo zdravotnictví je ještě vyhání ven," prohlásil v rozhovoru pro Lidové noviny.

Podle Engela lékaři opouštějí Česko v počtu několika set ročně. V Německu naopak lékaři chybí, a tak se tam pořádají veletrhy a nábory. Předseda lékařských odborů také varuje před přívalem výpovědí. Pokud nebudou nemocnice vědět, zda dostanou od pojišťovny smlouvy, začnou už během října dávat výpovědi.

Voliči jsou na populistické sliby hákliví, míní Gazdík

Předseda hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík připustil, že by kampaň odborů a nemocnic mohla přilákat pár voličů k sociální demokracii. „Nicméně většina voličů už podle mě je na populistické předvolební sliby háklivá,“ uvedl v Lidových novinách.

Ministr zdravotnictví Heger je podle LN smířen s tím, že nemocnice jsou před volbami citlivé téma. Původně se mělo o osudu nemocnic rozhodnout v polovině letošního roku. Kvůli krajským volbám to ale bylo odloženo. Tím pádem až dvě třetiny nemocnic nemá dohodu se zdravotními pojišťovnami. Šťastné třetině ale u smlouvy chybí podpis.

„Pojišťovny čekají, až bude povolbách,“ popsal Heger. Nemocnice jsou ale ve velké nejistotě a netuší, zda budou od ledna vůbec fungovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…