Neprojdou! Hamáček pro PL z Albánie o nelegálních migrantech

08.04.2019 20:04

Česko pošle do Albánie policisty, pokud by se přes ni do Evropy valily tisíce uprchlíků. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na návštěvě Albánie zdůraznil, že se nesmí obnovit západobalkánská migrační cesta, kterou se do Evropy před čtyřmi roky snažili uprchlíci ze Sýrie a předního východu dostat do EU. ParlamentnímListům.cz sdělil i další plánované kroky.

Neprojdou! Hamáček pro PL z Albánie o nelegálních migrantech
Foto: archiv redakce
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček během jednání v Albánii

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí
Český ministr vnitra Jan Hamáček zahájil svou cestu po Balkánu v Albánii, kde se sešel se svým protějškem Sanderem Lleshajem. Nejdůležitějším tématem rozhovorů byla migrace. „Stabilita a bezpečnost západního Balkánu jsou pro Českou republiku prioritou. Musíme pokračovat v naší spolupráci, tak abychom zabránili znovuotevření západobalkánské migrační trasy,“ uvedl po jednání obou ministrů Hamáček.

Spolupráce je nutná obzvláště v situaci, kdy v Řecku stovky uprchlíků v utečeneckých táborech zjevně naletěly dezinformacím o otevřených hranicích do Severní Makedonie a snaží se k nim dostat v naději, že se dostanou dál do západní Evropy. 

Hamáček i Lleshaj také potvrdili, že společným zájmem balkánských zemí i Evropské unie je udržet migraci pod kontrolou. S tím souvisí i připravenost na nejrůznější černé scénáře, proto český ministr vnitra své partnery v Tiraně ujistil o ochotě pomoci Albánii.

„Jsme připraveni poslat Albánii policisty a techniku, pokud by se situace na západobalkánské trase vyhrotila,“ ujistil Hamáček. Umožňuje to ratifikace dohody o působení Frontexu (evropské agentury pro ochranu vnějších hranic EU) Albánií. To znamená, že by čeští policisté mohli hlídkovat i na albánské straně řecko-albánské hranice.

Spolupráce mezi Českou republikou a Albánií ovšem nepřišla sama od sebe, má mnohem delší tradici. Obě země spolupracují především v boji proti organizovanému zločinu a kyberkriminalitě, čeští policisté a experti pomáhají v rozvoji albánských bezpečnostních složek. V současnosti například odborníci z Kriminalistického ústavu pomáhají kolegům z tamějšího forenzního institutu s přípravami na akreditaci jejich laboratoře podle mezinárodních standardů.

  • Dlouhodobě sledujeme téma MIGRACE.

O významu cesty svědčí rovněž složení delegace: kromě ministra se jí účastní i policejní prezident Jan Švejdar a šéf hasičů Drahoslav Ryba. Kromě Albánie ministr Jan Hamáček navštíví ještě Severní Makedonii a Srbsko. O dalších krocích jeho návštěvy budou ParlamentníListy.cz informovat v nejbližší době.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…