Nepůjde vám plyn, varují Rusové Němce. Provokace, zní odpověď

16.06.2022 13:25

Ruský Gazprom razantně snížil dodávky plynu do Německa přes Nord Stream 1. Plynovod je nyní využit jen ze 40 % kapacity, což ve čtvrtek ráno způsobilo rychlý růst cen plynu na evropském trhu. Podle ruské strany jsou na vině závady v německém Siemens Energy; podle německých politiků ale jde o cílenou provokaci.

Nepůjde vám plyn, varují Rusové Němce. Provokace, zní odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventily, ilustrační foto

Velké snížení dodávek plynu Gazprom vysvětluje tím, že na německé straně chybí potřebné zařízení společnosti Siemens Energy, které bylo na opravě v Kanadě. Podle německého regulátora síťových služeb Bundesnetzagentur je ale takové vysvětlení nesmyslné. Německý ministr hospodářství Robert Habeck podle informací ČTK řekl, že cílem Gazpromu je vyvolat nejistotu a zvýšit na trhu cenu suroviny.

Omezení dodávek ruského plynu navíc přišlo zrovna ve chvíli, kdy do Kyjeva odcestovali lídři Německa, Francie a Itálie. V ukrajinské metropoli mají vyjednávat s prezidentem Volodymyrem Zelenským o další vojenské podpoře ve válce s Ruskem. Nejspíše i proto proudí v současnosti méně plynu i do Itálie.

Cena plynu na evropském trhu ve čtvrtek ráno rychle stoupla až na 135 eur za MWh, což je 10% nárůst oproti předchozímu dni. Kvůli omezení dodávek panují obavy, že si evropské země nebudou moci před zimou dostatečně naplnit plynové zásobníky. Největší německý dovozce ruského plynu, společnost Uniper uvedla, že chybějící objem je zatím schopna nahradit z jiných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…