Nerad bych, abychom měli nálepku potížistů mezi regiony, říká Bendl

12.10.2011 9:04

Do křesla ministra zemědělství vynesla Petra Bendla zřejmě loajalita vůči Petru Nečasovi a také pokus ovlivnit rozložení sil ve středočeské ODS. V rozhovoru pro deník Právo nový člen vlády kritizuje Petra Tluchoře za to, že veřejně zpochybňoval rozhodnutí premiéra, a srovnává to s trablemi z dob Vlastimila Tlustého.

Nerad bych, abychom měli nálepku potížistů mezi regiony, říká Bendl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Nový ministr zemědělství Petr Bendl si své povolání do vlády vysvětluje svým výborným volebním výsledkem ve středních Čechách, dlouhodobou pozitivní komunikací s premiérem Petrem Nečasem, ale i tím, že Středočeský kraj je venkovským regionem se silnou zemědělskou problematikou, ke které má tudíž on jako bývalý hejtman blízko.

V den odvolání exministra Ivana Fuksy svolala středočeská organizace ODS, jejímž je předsedou, mimořádný brífink, na němž místopředsedové Fuksa a Tluchoř zkritizovali Nečase. „Já jsem mezi stovkami nepřijatých hovorů našel i jeden od Petra Tluchoře. Nenašel jsem tam ani SMS, kterou svolávali některé lidi na tu tiskovou konferenci. Takže říkat veřejně, že Petra Bendla nesehnali a nemohli se mu dovolat, to trošku kulhá," uvádí Bendl v rozhovoru pro deník Právo.

Zpochybňovat rozhodnutí premiéra poškozuje ODS

Myslí si, že oba místopředsedové dobře věděli, že on by silně protestoval proti tomu, aby si ódeeska ventilovala své vnitřní problémy cestou tiskových konferencí. „Všichni mají dostatečný prostor uvnitř ODS k tomu, aby říkali své názory. Dělat veřejná tisková prohlášení ke zpochybňování rozhodnutí premiéra, což je jeho největší pravomoc, považuji za nešťastné a poškozující ODS jako celek," míní Bendl.

Přitom prý mají všichni dostatek prostoru problémy otevřeně diskutovat na místních a oblastních sněmech. „Co vlastně chci dokázat, když s tím vylezu na tiskovou konferenci? Chci do toho zatáhnout veřejnost?" podivuje se ministr, jemuž prý nevadí otevřené střety na stranické půdě, ale obává se období, že by středočeská ODS bojovala se svým předsedou a ostatními regiony na tiskových konferencích.

Na křeslo hejtmana už Bendl nepomýšlí

Připomíná také, jak Petr Tluchoř požadoval, aby ODS vládla bez Věcí veřejných, aniž to bylo komunikováno s nejvyšším vedením strany. „Tohle jsou praktiky, které se Středočechům už v minulosti nevyplácely. Nerad bych, abychom měli nálepku, že jsme dál potížisty mezi regiony tak, jak to bylo v době Vlastimila Tlustého," odmítá Bendl kroky svých kolegů ze středočeské ODS.

Potvrdil přitom, že se s ní rozchází i v názoru na délku mandátu současného vedení ODS. „Není šťastné, aby do krajské volební kampaně vstupoval vnitrostranický souboj o vedení ODS. Preferuji, aby volební kongres byl až po krajských volbách," říká ministr zemědělství, jenž v souvislosti se svou novou funkcí nepočítá, že by kandidoval na středočeského hejtmana.

K věci:

Tluchoř seknul do Bendla: Udělals podraz, nemáš odvahu 

Bendl i Tluchoř zatím mají dvě nominace od oblastních sněmů ODS 

Poslední bitva vzplála. Tluchoř okopává Nečase, je však sám 

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…