Nerudovou a Fischera čeká peklo. Zahradil odtajnil, co přijde

31.10.2022 13:15 | Ze sítí

„Tak dlouho jsme se ‚vyrovnávali s komunistickou minulostí‘, až budeme – 33 let po pádu komunismu – nejspíš do nejvyšší ústavní funkce vybírat mezi dvěma členy normalizační KSČ,“ shrnuje s ohledem na aktuální průzkumy možný průběh nadcházejících prezidentských voleb europoslanec Jan Zahradil (ODS). Soubojem mezi expremiérem Andrejem Babišem (ANO) a někdejším náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Petrem Pavlem dle něj toto „‚vyrovnávání‘ definitivně končí“ a na Nerudovou s Fischerem se prý přes Vánoce blíží něco, „co asi nečekali“.

Nerudovou a Fischera čeká peklo. Zahradil odtajnil, co přijde
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil na kongresu ODS

Oznámení expremiéra a šéfa nejsilnější opozičního hnutí ANO Andreje Babiše o kandidatuře na prezidentskou funkci vzbuzuje množství ohlasů, v nichž se zrcadlí nejen zmínky o jeho politickém působení, ale i o jeho angažmá za minulého režimu, kdy coby člen KSČ v osmdesátých letech zažil velmi strmý kariérních růst a stal se tehdy i obchodním delegátem v Maroku.

Během tohoto období měl navíc Babiš podle slovenského Ústavu paměti národa a několika soudních rozsudků, včetně závěru Ústavního soudu Slovenské republiky z roku 2017, spolupracovat s StB. Že by byl Babiš veden v archivních svazcích StB jako agent neoprávněně, naposledy odmítl Krajský soudu v Bratislavě a odmítl tak dlouhodobou Babišovu obhajobu, tvrdící, že jeho spolupráce nebyla vědomá.

Babiš přitom není sám, kdo se potýká se svou minulostí. Zatímco expremiér Babiš měl podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa a soudních rozhodnutí spolupracovat s StB pod krycím jménem „Bureš“, jeho protikandidát – někdejší náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel a bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel měl ještě těsně před pádem režimu působit v komunistické vojenské rozvědce pod krycím jménem „Pávek“ a kromě toho byl podle dobových posudků zapáleným komunistou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…