Nervy řidičům nadále tečou. Nový registr je stále nestabilní

17.07.2012 20:04

Centrální registr vozidel. Noční můra ministra dopravy Pavla Dobeše, ale i mnohých řidičů, kteří čekají ve frontách. Ani po týdnu od zpuštění registr nefunguje, tak jak má.

Nervy řidičům nadále tečou. Nový registr je stále nestabilní
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

Fungování nového registru vozidel se toto úterý v řadě měst zlepšilo. Mobilní týmy ministerstva dopravy zasahovaly na devíti pracovištích, kde se vyskytly největší problémy, informoval ČTK mluvčí resortu Martin Novák.

Podle informací z jednotlivých pracovišť trvalo na mnohých místech přihlášení vozidla stále výrazně déle než dříve a systém je nestabilní. Na většině pracovišť se také tvořily fronty. 



Mobilní tým v Jičíně

Mobilní tým techniků z ministerstva dopravy řešil například problémy s nefunkčním registrem v Jičíně. "Během zadávání dat systém stále hlásí chyby a následně při vytištění technického průkazu v něm jsou různé nesrovnalosti," uvedla ráno mluvčí tamní radnice Magdaléna Doležalová. Ve středu by tam systém už měl fungovat. Týmy se snažily odstranit chyby také na pracovištích v Děčíně, Znojmě nebo Mladé Boleslavi. 

Praha: Je to lepší

V hlavním městě Praze se fungování nového registru vozidel zrychlilo. "Systém pracuje tak na 60 procent," řekl ČTK vedoucí odboru dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Michalík. Podle něj v novém registru přetrvávají problémy s nezobrazováním některých údajů. V databázi chybějí například historická vozidla a vozy s manipulačními značkami, nelze také přihlásit vleky.

Fungování registru je rychlejší i v Olomouci. "Na funkce, které začaly fungovat, ale není spolehnutí a úředníci musejí data kontrolovat. Lidé stále čekají na odbavení několik hodin. Někteří to nevydrží a naštvaní odejdou," uvedl vedoucí odboru agendy řidičů a motorových vozidel olomouckého magistrátu Michal Urbášek. 

Problémy napříč republikou

S problémy fungoval registr vozidel například v Kladně, Havířově, Tanvaldu, Ústí nad Labem nebo Brně. Zápisy vozidel tam trvaly neúměrně dlouho. "Přihlášení nového vozu trvá místo 20 minut až třičtvrtě hodiny," uvedla mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová. Podle vedoucího odboru dopravy ústeckého magistrátu Dalibora Dařílka práci úředníkům komplikuje především to, že některá data v novém systému chybějí a musí se přepisovat ručně podle papírových podkladů. "

Krizový štáb ministerstva dopravy vyhověl žádosti obcí na doškolení úředníků z registračních míst na nový systém. První zaměstnanci by mohli absolvovat školení v tomto týdnu. 

Ministerstvo chce vymáhat pokutu

Na zelenou linku resortu se zatím obrátilo s dotazem ohledně odškodnění za nefunkční registr už 69 lidí.

"Žadatelé nejčastěji požadují odškodnění proto, že nemohli provozovat vozidlo k podnikání, chtějí také zpět náklady spojené s návštěvou registru," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Platnou žádost ale musejí řidiči podat písemně, to však zatím nikdo neudělal. 

Ministerstvo dopravy chce po dodavatelské firmě za nefunkční registr vymáhat pokutu. Její výše se bude odvíjet také od toho, kdy dodavatel kompletně zajistí bezproblémový provoz. Podle smlouvy je možnost požadovat dva miliony korun za každý den, kdy systém nefunguje správně.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…