Neskončete jako Kožený, vyzval Zeman Bakalu. A navrhl něco, co se miliardářovi možná nebude líbit

24.09.2013 15:53

Na Pražském hradě se v úterý sešli zástupci společností OKD, Arcelor Mittal Ostrava a Evraz Vítkovice Steel s prezidentem Zemanem a premiérem Rusnokem, aby řešili problémy vzniklé kolem Dolu Paskov. Prezident navrhl konkrétní opatření, jak vážnou situaci v regionu vyřešit.

Neskončete jako Kožený, vyzval Zeman Bakalu. A navrhl něco, co se miliardářovi možná nebude líbit
Foto: Daniela Černá
Popisek: A odpovídal na dotazy novinářů

Premiér Jiří Rusnok na úvod tiskové konference uvedl, že se jednalo především o informativní schůzku. „Ujistili jsme je, že nejsme připraveni omezovat jejich suverenitu, ale ani odpovědnost. Několikrát zaznělo, že vlastnictví zavazuje. Byla to v zásadě informativní schůzka. Jednání budou pokračovat na bilaterální úrovni,“ uvedl premiér v demisi.

Ať je těžba uhrazena z výnosů bytového fondu

Prezident Miloš Zeman souhlasí s vládním návrhem prodloužení útlumové těžby do roku 2016. Peníze ale podle něho nemůže poskytovat stát. Proto si myslí, že by útlumovou těžbu měl uhradit Zdeněk Bakala z výnosů bytového fondu. Byty Bakala získal za desetinu obvyklé tržní ceny a ročně na nich vydělá 1,2 miliardy korun.

„Navrhl jsem proto, aby společnost, která získala poněkud podivným způsobem bytový fond, je postoupila například Moravskoslezskému kraji a aby z výnosů bytového fondu byl do roku 2016 financován onen zmíněný útlumový program,“ prohlásil Zeman. Zmínil také potřebu nalezení strategického zahraničního partnera, který by regionu pomohl.

Do čistek u zemanovců zasahovat nebude

Prezident rovněž odmítl ironický návrh bývalého tajemníka prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla, který napsal, že by propuštění horníci mohli pracovat v Knihovně Václava Havla, kterou miliardář Bakala založil. „Musím odmítnout návrh Ladislava Jakla, aby propuštění horníci byli zaměstnáni v Knihovně Václava Havla, protože se obávám, že tolik knihovníků nepotřebují,“ vyjádřil své pochyby Zeman. A dodal, že věří, že podnikatel Bakala neskončí jako Viktor Kožený, který se v současnosti musí skrývat před spravedlností na Bahamách.

Miloš Zeman také na dotaz novináře rozhodně odmítl, že by zasahoval do vnitrostranických záležitostí Strany práv občanů – zemanovci. Její místopředsedkyně Dita Portová v pondělí zaslala Zemanovi otevřený dopis, v němž si stěžuje na nedemokratické čistky, které mají mít na svědomí prezidentovi blízcí spolupracovníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…