Neskupujte roušky a respirátory! Potřebují je lékaři, ne občané, vyzývá Babiš

03.03.2020 19:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes po jednání se zástupci 98 nemocnic pode ČTK uvedl, že Ministerstvo zdravotnictví by mělo centrálně řídit nákupy roušek a respirátorů pro nemocnice. Zdůraznil dále, že tyto pomůcky potřebuje v první řadě zdravotnický personál, a vyzval občany, aby nenakupovali ve velkém roušky pro soukromé účely.

Neskupujte roušky a respirátory! Potřebují je lékaři, ne občané, vyzývá Babiš
Foto: Repro Twitter @Frolencewalters
Popisek: Ochranná opatření v Číně v souvislosti s výskytem koronaviru

Podle Babiše je třeba vnést řád do zásobování zdravotnických organizací rouškami a respirátory a centrálně ho koordinovat. Resort zdravotnictví proto bude sbírat od nemocničních zařízení požadavky na potřebu zmíněných ochranných pomůcek. Od dodavatelů jsou vyžádány zase informace o výrobních kapacitách. Informace by mělo mít vedení resortu ještě dnes.

Premiér Andrej Babiš důrazně apeloval na českou veřejnost, aby nenakupovala roušky a respirátory ve velkém. „Respirátory a roušky potřebují lékaři, občané to nepotřebují,“ uvedl. Varoval také před spekulanty, kteří roušky skupují a prodávají s přirážkou. I proto premiér apeluje, aby výrobci pomůcek své produkty neprodávali mimo vládní centrálně řízený systém. „Myslím, že firmy nebudou situace zneužívat a ceny, které bude Ministerstvo zdravotnictví vyjednávat, budou rozumné,“ uvedl předseda vlády. Připomněl dále, že pomůcky nepoputují do státních rezerv, ale budou pořízené k okamžitému použití.

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí
Například největší zdravotnické zařízení v Motole má nyní k dispozici 2 283 ochranných pomůcek, přičemž nemocnice spotřebuje denně 3 000 roušek a tisícovku respirátorů. Uvedl  ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Babiš připomněl plánované středeční zasedání Bezpečnostní rady státu, která se bude zabývat situací kolem koronaviru. Obsahem jednání bude mimo jiné přístup k zahraničním turistům, kteří se mohli pohybovat v zasažených oblastech. „Problém se jeví u Airbnb. Tam samozřejmě to nemáme pod kontrolou. Studentka (jedna z nakažených) byla v nějakém bytě. Budeme se muset poradit, jestli je to například možné v koordinaci s magistrátem a s hygieniky v tuto chvíli nějak omezit,“ řekl premiér.

Vyzval ubytovatele přes platformu Airbnb, aby se informovali, zda turisté nepřijíždějí třeba z Číny, Itálie či Koreje. „V momentě, kdy by se vyskytl pozitivní nález (testů na koronavirus u ubytovaných), tak byt potom jde do karantény. Musí se dezinfikovat, znovu se pak testuje,“ uvedl Babiš.

Bezpečnostní rada bude jednat také o postupu u akcí s velkou návštěvností. Babiš nechtěl předjímat možná opatření, podotkl ale, že Lipsko dnes rozhodlo o zrušení tradičního knižního veletrhu, který každoročně přitahuje statisícovou návštěvnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…