Nesměřuje to správným směrem. Muž, který hlídá politické strany v kampaních, ztrhal Ústavní soud

05.02.2021 20:20

V aktuálním období před volbami do dolní komory Parlamentu, jež proběhnou 8. a 9. října, jsou v mysli některých lidí pochybnosti, zda je celý volební proces férový a otevřený, vyjádřil se člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý pro pořad Interview ČT24. Podle Outlého panuje stále nedůvěra od listopadové schůzky šéfa dohledového úřadu Vojtěcha Weise s prezidentem Milošem Zemanem. A situaci nepřidalo ani aktuální rozhodnutí Ústavního soudu, jemuž šéfuje Pavel Rychetský. Nepříliš dobře Outlý hodnotí Zemanovo brzké vyhlášení termínu voleb.

Nesměřuje to správným směrem. Muž, který hlídá politické strany v kampaních, ztrhal Ústavní soud
Foto: Archiv JO
Popisek: Jan Outlý

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí
Oproti minulým volbám do Poslanecké sněmovny v roce 2017 se ty letošní mají nést v odlišném duchu. „Ta kampaň bude určitě jiná,“ říká Outlý. Jmenoval, že strany již velmi dobře znají pravidla předvolební kampaně.

Velkou výzvou pro jeho úřad je i uhlídání hnutí ANO, jelikož poznačil, že bude těžké rozlišit, kdy kupříkladu ministři tohoto hnutí se silným marketingem vystupují coby ministři a kdy coby kandidáti ve volbách.

„Hnutí ANO je velmi intenzivní v online prostředí a ze stran nejvíce dbá na online marketing… Bude to výzva pro nás a možná i po volbách pro volební soudnictví,“ míní zástupce Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

I současná atmosféra je velkým oříškem, navíc ve spojitosti s aktuálním nálezem Ústavního soudu. „Viděli jsme z těch reakcí na nález Ústavního soudu pochyby. To jsou věci, které zasévají v mysli lidí pochybnost, zda je celý proces férový a otevřený,“ ohodnotil Outlý.

Prsty v aktuálních náladách podle něj má i Hrad. „My jsme to vlastně viděli už od podzimu, takovou sekvenci událostí, která prostě nebudí úplně důvěru. Probíhaly určité schůzky a na Hradě byl šéf našeho dohledového úřadu,“ sečetl s tím, že do dnešního dne se neví, proč. „Nechci tomu přisuzovat žádný význam, jen chci zmínit sekvenci těch událostí, které mohou pochybnosti budit,“ připojil Outlý.

Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí se potýká s problémy ve svých řadách od podzimu, kdy si kontroloři stěžovali na svého předsedu. Předseda úřadu Weis v polovině prosince loňského roku změnil organizaci úřadu a nejistotu vzbudila i jeho listopadová schůzka s prezidentem Zemanem, která se uskutečnila na Pražském hradě.

Věc ve čtvrtek řešil i kontrolní výbor Poslanecké sněmovny „Nikdy nebudu zasahovat do kontrolního procesu,“ slíbil po stížnostech členů instituce předseda dohledového úřadu Vojtěch Weis.

Od prezidenta Miloše Zemana podle něj přišlo v nevhodný okamžik i samotné vyhlášení voleb; stranám podle něj kampaň nikterak neulehčil, jelikož se stranám začal počítat od silvestra 90milionový limit.

Podle názoru Outlého byly politické strany Zemanovým vyhlášením termínu voleb značně omezeny tím, že v současnosti nemohou příliš komentovat současné dění či hodnotit vládu, jelikož by si propagací svých názorů ukrojili další část z limitů pro kampaň.

I s nálezem Ústavního soudu to nyní podle Outlého vytváří atmosféru, že je dění kolem voleb „podezřelé a pochybné“. Sám však nejistoty považuje za výzvu a doufá, že se situace uklidní a kampaň bude férová.

Úřad podle něho nebude mít ani tolik přidané práce kvůli vzniku mnohých koalic, horší prý pro něj bude velmi dlouhá délka období před volbami. Práce tak prý má nastat zejména při vyhodnocování po volbách.

Kladně Outlý nevidí ani nález Ústavního soudu. „Ten nález nesměřuje správným směrem,“ míní.

„Chápu dnešní nález Ústavního soudu správně, že kdyby Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran uložil pokutu třeba za neoznačení agitace z ledna 2021 a pokutovaná strana věc po X letech dostala k ÚS, teprve pak soud řekne, že vyhlášení voleb bylo neústavní?“ napsal dříve Outlý na svém twitterovém účtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…