Nespravedlivá disproporce žen a mužů ve vědě odráží skutečný stav, míní Höschl

14.08.2012 17:43

Psychiatr Cyril Höschl a člen vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace prohlásil, že v České republice není dost žen ve vědeckém výzkumu. Tím znovu rozvířil debatu o rovném postavení mužů a žen ve vědě. Höschl kvůli tomu přišel do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Vyzval k uklidnění debaty, který by se podle něj měla vrátit k datům.

Nespravedlivá disproporce žen a mužů ve vědě odráží skutečný stav, míní Höschl
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslankyně Parlamentu ČR

Höschl soudí, že se jedná o nafouknutou bublinu v okurkové sezóně. Debata by se podle něj měla vrátit zpátky k datům a oprostit se od emocí.

Když je ve vědě víc mužů, je to otázka dlouhodobého vývoje společnosti

„Já nevím, co je na tom arogantního říct, že je ve špičkové vědě mužů víc. Neříkám, že je to dobře, ale že to tak prostě je,“ vysvětlil v pořadu na Radiožurnálu.

„Když bude v pytlíku 70 procent červených kuliček a 30 procent bílých kuliček a já vám řeknu, abyste vytáhl jednu, tak hádejte, u kterých je větší pravděpodobnost, že ji vytáhnete,“ zeptal se řečnicky moderátora Martina Veselovského.

Höschl připomněl, že se jedná o otázku dlouhodobého vývoje společnosti, který má určitou setrvačnost. Ještě nedávno neměly ženy například ve Švýcarsku volební právo. Dnes už ho mají.

Nespravedlivá disproporce odráží skutečný stav

Podle Höschla je dobře, když momentální zastoupení odráží současnou skutečnost. „Aby tam nebyla overreprezentace někoho, kdo netvoří ten pool, ze kterého se ta reprezentace rekrutuje,“ míní psychiatr. Nespravedlivá disproporce tedy odráží skutečný stav ve společnosti.

„Ti, co reprezentují genderstudies, by se měli vrátit k sociologii a prezentovat čísla. Jak vypadají demografická data a jak vypadají pooly osob, ze kterých jsou vybíráni akademičtí funkcionáři,“ navrhl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. V pořadu také označil výtky vůči jeho slovům za emotivní aktivismus.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…