Nešťastný kluk Mohamed! Máte drzost kousat do ruky... Takto Konvička a další řádili na sobotní demonstraci

15.02.2015 16:16

REPORTÁŽ V centru Brna na Moravském náměstí se v sobotu odpoledne uskutečnily dvě protestní akce a obě byly motivovány vztahem k islámu a toleranci. Početně mohutnější demonstrace se zúčastnili odpůrci islámu a na výzvu iniciativy Islám v České republice nechceme (IvČRN) se jich na prostranství před Místodržitelským palácem sešla necelá tisícovka. Opodál v parku se souběžně konalo shromáždění svolané hnutím Žít Brno a Stranou zelených, kam přišly zhruba dvě stovky účastníků.

Nešťastný kluk Mohamed! Máte drzost kousat do ruky... Takto Konvička a další řádili na sobotní demonstraci
Foto: David Daniel
Popisek: Lídr iniciativy Islám v České republice nechceme Martin Konvička na demonstraci v Brně

Na dlažbu Moravského náměstí ještě před příchodem organizátorů z IvČRN jejich odpůrci nakreslili srdíčkové motivy a vzkazy organizátorům, jejich happeningově laděná akce totiž nesla název Valentýnka pro Konvičku. K žádnému konfliktu ale před, ani během obou akcí nedošlo, přestože někteří z příznivců IvČRN navštívili shromáždění oponentů a naopak.

Antiislamistickou akci zahájil lídr IvČRN Martin Konvička, který navázal na svá vyjádření na první demonstraci v Praze na Hradčanech a který prohlásil, že "jádrem problémů s islámem je islám samotný, jeho netolerantní a hloupé učení tak, jak je pro všechny časy definováno životem, skutky a promluvami jeho proroka, toho nešťastného kluka Mohameda". Konvička zhodnotil uplynulý měsíc od první demonstrace jako úspěšný hlavně díky tomu, že se iniciativě podařilo proniknout do médií a její odpůrci ji museli začít brát vážně. "Nejsme to my, kdo se islámu bojí, my ho pouze prokoukli a víme, co by pro naši zemi znamenal. Strach mají političtí okecávači a mediální uhýbači a akademičtí šíbři. Znechucení z islámu není fobie, ale výraz odpovědnosti k budoucím generacím a občanská povinnost," prohlásil Martin Konvička. Islám podle něj neznamená mír, ale podřízení žen mužům, nemuslimů muslimům a samotných muslimů šíleným nápadům jejich kleriků.

Martin Konvička pak shrnul požadavky IvČRN adresované vládě, která by podle něj měla v první řadě prosadit novelizaci zákona o církvích tak, aby zákon zkomplikoval posilování islámu ve veřejném prostoru, tedy ve školách, věznicích a azylových centrech. "Zrušte výjimky z veterinárních předpisů, které umožňují praxi nelidských halal porážek, ztížíte tak ekonomickou pozici islámu u nás, nedopřávejte islámské ideologii privilegia ve školství, jak je tomu například při zahalování vlasů apod., a zabraňte imigraci islámských věřících," shrnul hlavní body před shromážděním na Moravském náměstí Martin Konvička. Připomněl i vztah k svátku svatého Valentýna a to, že je každoročně důvodem odporu fundamentalistů v islámských zemích. "Valentýn je zdrojem hysterie kleriků, kteří hrozí mladým lidem zatracením a peklem, přesto ho mladí lidé v arabských zemích, Malajsii nebo Saúdské Arábii slaví. A to, že četní mladí muslimové dávají přednost lásce před islámem, nám dává naději, že jsme na správné cestě," optimisticky uzavřel Martin konvička.

Na odpůrce IvČRN a jejich nedaleké shromáždění se obrátil Jiří Barták, iniciátor petice proti uznání islámu a kritizoval "pseudohumanisty", kteří podle něj inkasují stamiliony na zbytečné publikace, třeba na téma genderu nebo multikultury. "Máte tu neuvěřitelnou drzost kousat do ruky, která vás živí a říkat nám, co máme dělat a dokonce co si máme myslet. Pseudohumanisté, proč odsuzujete Evropany za to, že před několika staletími vnucovali svou kulturu a náboženství jiným a dnes v Evropě podporujete totéž. Svým zbabělým ustupováním šaríi nezrazujete jen nás, sekulární Evropany, ale i ty svobodomyslnější muslimy, kteří by se rádi asimilovali," pustil se řečnicky do oponentů Jiří Barták. Pro hnutí IvČRN je podle něj nyní důležité vybudovat celorepublikovou strukturu a dospět k profesionalizaci tak, aby vznikly pobočky ve všech větších městech a aby hnutí disponovalo specialisty na bezpečnost, IT, právo apod.

Z brněnských příznivců IvČRN na Moravském náměstí vystoupil starosta městské části Brno-Bystrc Tomáš Kratochvíl, který vyjádřil obavu, že v Česku možná v desetiletém horizontu hrozí horší totalita než ta, kterou jsme zažili v nedávné minulosti. "Jde o zachování evropských hodnot a svobodného života. Nemáme povinnost přijmout nikoho, kdo nechce dodržovat naše zákony. Lidé, kteří nyní budou vděční, že je přijmeme, za deset let budou prosazovat systém, před kterým ze své vlasti utekli," prohlásil bystrcký starosta.

Z vrcholných politiků se akce proti islámu zúčastnil poslanec Karel Fiedler s příslibem, že udělá maximum pro prosazení novely zákona navrhované IvČRN. Poslanec Fiedler také oponoval názoru, že odpůrci islámu jsou radikálové. "Ti, co vás nálepkují a označují za radikály, se jen bojí postavit se vám čelem a diskutovat, je jednodušší někomu přidat nálepku než přemýšlet o jeho argumentech," prohlásil Karel Fiedler.

Odpůrci se sešli na ekumenické mši

Akci skupiny demonstrantů, kteří nesouhlasí s aktivitami IvČRN zahájila ekumenická bohoslužba konaná v parku na Moravském náměstí, které se zúčastnili katoličtí kněží a duchovní Českobratrské církve evangelické a Českolsovenské církve husitské. "Přivádí nás sem zkušenost s násilím, zlem, nepřátelstvím, každý jsme někdy zažili šikanu, nespravedlnost, příkoří. To, co vidíme kolem sebe ve světě, nabývá hrůzných rozměrů, lidé jsou pronásledováni pro své náboženské přesvědčení, protože žijí v oblastech, které jsou v mocenských sférách zájmu. Nejsou to jen vzdálené země, ale zloba vzrůstá blízko nás a toužíme s tím něco udělat. Odpovídat na zlobu násilím nemá smysl, a tak jsme se sešli, abychom na násilí a zlobu odpověděli odpuštěním, slitováním, vyjádřením solidarity a láskou," shrnula na úvod bohoslužby Světluše Košíčková z Církve československé husitské.

Následné shromáždění svolala brněnská Strana zelených a hnutí Žít Brno. O důvodech uvedl jeden z iniciátorů a zastupitel v MČ Brně-střed David Oplatek: "Akce Valentýnka pro Konvičku byla svolána, protože nám připadá, že IvČRN, ale i další skupiny, které se na ně nabalují hlavně z pravé části politického spektra, roztáčí spirálu nenávisti a že to může skončit špatně. Sledovali jsme dosud proběhnuvší akce a myslím, že obavy jsou namístě."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…