Netušili, že je špión. Vrbětice: Nová stopa

30.05.2022 8:34

Český rozhlas společně s týdeníkem Respekt zjistil, že došlo k dalšímu posunu v kauze výbuchu zbrojního skladu ve Vrběticích, při kterém zemřeli dva čeští občané. Podle BIS a policie za výbuchem stáli příslušníci ruské armádní rozvědky. Teď se však ukazuje, že mohli mít spolupracovníky na české straně. Státní zastupitelství zahájilo úkony trestního řízení proti konkrétnímu manželskému páru. Podezřívá manžele ze spáchání trestného činu vyzvědačství.

Netušili, že je špión. Vrbětice: Nová stopa
Foto: HZS ČR
Popisek: Požár ve Vrběticích, který předcházel výbuchu

Kvůli výbuchu ve Vrběticích z roku 2014 policie nově věnuje pozornost bývalému ruskému vojákovi s českým pasem Nikolaji Šapošnikovovi a jeho manželce Eleně. Podezřívá  je ze zločinu vyzvědačství. Manželský pár byl prý v kontaktu s velitelem celé akce generálmajorem Alexandrem Averjanovem.

Státní zástupce však k vyšetřování důsledně mlčí. Dozorující státní zástupce Martin Malůš uvedl, že k „tomu rozhodně nic říkat nebude“.

„Obsahem emailů byly citlivé informace o zbrojních obchodech, třeba o pohybu vojenského materiálu. Policie kvůli tomu zahájila trestní úkony,“ řekl zdroj Respektu a Radiožurnálu.

Dcera Šapošnikovových, která žije na severní Moravě, novinářům z obou médií potvrdila, že její rodiče byli v kontaktu s Averjanovem během výletu do Lisabonu, jen pár dní před tím, než došlo k osudnému výbuchu. „Potkali jsme se na kávě, jako turisté jsme projížděli Portugalsko. Prostě výlet, on se k nám přidal,“ řekla dcera Šapošnikovových. „Kdyby mi někdo řekl, že je to šéf GRU, tak mu to prostě nebudu věřit. Když loni vyšly fotky, jak Averjanov vypadá, tak jsem si spojila, že to je ten člověk, kterého jsem viděla v Portugalsku. Takže ano, fyzicky jsem ho viděla, ale že to byl on, to jsem zjistila až potom,“ dodala.

Manželé se odmítli vyjádřit. Prohlásili pouze, že se s žádným důstojníkem rozvědky neznají.

Šapošnikov pracuje pro společnost Imex Group, které sklady ve Vrběticích patřily. Vedení společnosti ale tvrdí, že o případných kontaktech svého zaměstnance s ruským špionem nic neví.

Šapošnikovova dcera tvrdí, že její rodiče netušili, co je Averjanov zač. „Naši ho znali, ale taky netušili, že to je on,“ prohlásila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…