Neuhneme, ujistil lidovec stran Ministerstva zemědělství

16.12.2013 18:28

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka v pondělních Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls znovu obhajoval kategorický požadavek lidovců na obsazení Ministerstva zemědělství. Došlo ale i na jiná témata z koaličních vyjednávání, církevní restituce nevyjímaje. Jurečka totiž striktně odmítl tezi, že by lidovcům šlo o Ministerstvo zemědělství právě kvůli restitucím.

Neuhneme, ujistil lidovec stran Ministerstva zemědělství
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

V úvodu pořadu Jurečka prozradil, že v každém vyjednávacím týmu se našel někdo, kdo tzv. prolamoval ledy. Za lidovce to prý byl on sám, za ANO sám předseda Babiš a za ČSSD hejtman Plzeňského kraje Chovanec. Sobotka se prý vtipům většinou zasmál, ale sám s nimi nepřicházel. Jurečka však na základě toho odmítl potvrdit, že by byl Sobotka, jak se říkává, suchar.

Máme dost odborníků

Ve vysílání také prozradil, že dosud není jasné, kolik bude mít vláda vlastně členů. Jasno bude až na konci týdne. Může to být sedmnáct ministrů, ale může to být i více nebo méně. Lidovci ale trvají na tom, že obsadí post ministra zemědělství. Pokud by ho nezískali, do vlády nevstoupí.

„Nám bylo oznámeno, že se tvoří koaliční vláda a že ČSSD bude mít předsedu sněmovny a že druhý partner bude mít resort financí, ale my jsme neměli možnost se k tomu vyjádřit,“ posteskl si Jurečka. Následně však velmi razantně odmítl tvrzení předsedy Agrární komory ČR Jana Veleby, že lidovci nemají odborníky na post ministra zemědělství.

„Byl jsem touto větou hodně překvapen, a od Jana Veleby by bylo férové, kdyby popsal experty ČSSD nebo ANO, podotkl Jurečka. Já jsem od malička vyrůstal na usedlosti svých rodičů, jedenáct let působím v zemědělství a studoval jsem na vysoké škole související obor. V rámci KDU-ČSL jsem sledoval i to, co se v zemědělství děje na evropské úrovni, ... Takže tvrzení pana Veleby opravdu nerozumím,“ zdůraznil Jurečka.

Co je v pozadí

Politik je přesvědčen, že v pozadí stojí snaha preferovat Agrární komoru ČR před ostatními subjekty. „Asi to je jediná možná spekulace, možná je to také snaha zatlačit KDU-ČSL někam do kouta, ... aby dělala křoví, ale to mi rozhodně nejsme,“ zdůraznil host pořadu. Striktně odmítl také tvrzení, že by lidovci usilovali o post ministerstva zemědělství pro to, aby měli větší vliv na problematiku církevních restitucí. „Toto mohu jednoznačně vyloučit, totéž bychom mohli říci třeba i o ministerstvu kultury, ale to nikoho nenapadlo,“ říká Jurečka.

Na třech křeslech pro KDU-ČSL Jurečka trvá v případě, že bude mít vláda víc než patnáct členů. O postech se musí bavit všichni partneři rovnocenně. Nelze přijít s tím, že na jednoho z partnerů zkrátka něco zbylo. Lidovci zkrátka chtějí mít vliv na to, jak se bude koaliční smlouva reálně naplňovat. Z tohoto hlediska podle Jurečky nepřichází v úvahu ani možnost, že by KDU-ČSL podporovala z opozičních lavic menšinovou vládu ČSSD a ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…