Neuhodnete, kolik Ukrajinců podle průzkumu důvěřuje Porošenkovi

18.04.2016 10:34

Majdanská revoluce začíná „požírat“ své děti. Jedna z tváří převratu, premiér Arsenij Jaceňuk, minulý týden rezignoval. A židle se povážlivě houpe také pod druhou tváří revoluce, prezidentem Petro Porošenkem. Aktuálně mu důvěřují podle průzkumu společnosti Rating jen 2 % lidí.

Neuhodnete, kolik Ukrajinců podle průzkumu důvěřuje Porošenkovi
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nezažívá právě nejlepší dny své politické kariéry. Od začátku dubna se musí bránit obvinění z ukrývání svých aktiv v daňových rájích a kritika na něj prší ze všech stran i kvůli jeho údajně vlažnému postoji k boji proti korupci. Deník Kyiv Post dokonce minulý týden konstatoval, že je „Porošenko den ode dne nebezpečnější“ a pokud radikálně nezmění své postoje, hrozí zemi další revoluce.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Průzkum sociologické společnosti Rating proběhl na reprezentativním vzorku 2400 oslovených respondentů v období mezi 17. únorem a 4. březnem. Takže se do jeho výsledků ještě nepromítla kauza Panama Papers. Přesto jsou jeho výsledky pro prezidenta země tristní. Nedůvěřujme mu 75 % z oslovených respondentů. Pouhá 2 % z nich uvedlo, že plně souhlasí se všemi jeho kroky. „Do jisté míry“ potom jeho politiku schvaluje 15 % Ukrajinců, 32 % souzní s jeho rozhodnutími částečně a 43 % vůbec.

Respondenti se v rámci průzkumu vyjadřovali také k vládě, v jejímž čele tehdy ještě stál premiér Arsenij Jaceňuk. Jeho vládu plně podporovalo jen 1 % Ukrajinců, 6 % „do určité míry“ a celých 64 % odmítlo jakoukoli podporu vládě, do jejíhož čela se minulý týden dostal Porošenkův spojenec Volodymyr Hrojsman. Vzhledem k jejich přátelským vztahům je možná jen otázkou času, kdy se nepřízeň voličů přenese také na dosavadního předsedu parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…