Neurazíš- přikázání současné doby. Klára Samková prý odhalila, co nás nejvíce trápí

28.05.2016 9:08

Udělala advokátka Klára Samková chybu, když islám přirovnala k nacismu? Komentátor Zbyněk Petráček poznamenává, že slova advokátky byla možná hloupé, ale má právo je říkat. Svoboda slova je podle jeho názoru naší zásadní svobodou a my ji musíme hájit do roztrhání těla. Jenže my dnes kráčíme jinou cestou. Bohužel. Poslanec Milan Šarapatka kontruje, že než promluvíme, měli bychom použít rozum.

Neurazíš- přikázání současné doby. Klára Samková prý odhalila, co nás nejvíce trápí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková na výstavě Proces

Svět se mění rychleji, než seč může zdát, ještě v lednu 2015, po masakru v redakci v časopisu Charlie Hebdo se západní politici prali za svobodu slova. Dnes je na pořadu dne spíš ochrana nerůznějších skupin populace. V Česku ji prosazují především ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Za mořem do skupiny chráněných osob patří už i policisté.

„V lednu 2015, po vystřílení redakce listu Charlie Hebdo (jehož karikatury urážely islám podobně jako řeči Samkové), se západní elity tvrdě postavily za svobodu slova. Ta se stala svátostí. Jenže uplynul pouhý rok a nestačíme se divit. Svátostí už není svoboda slova, leč přikázání „neurazíš“. Z mušky západních elit zmizeli zpochybňovači svobody slova a usadili se na ní šiřitelé nenávisti. ... Guvernér americké Louisiany ve čtvrtek podepsal zákon, který do skupiny chráněné před projevy nenávisti řadí i policisty. Kde se to zastaví?" pral se v komentáři pro Lidové noviny Zbyněk Petráček.  Otázku si klade, ale ne trestné.

Poslanec Milan Šarapatka v textu pro MF Dnes nabízí trochu odlišný pohled. „Generalizace paní doktory Samkové cílící na primitivní nevědomí jsou tak nejen zavádějící, ale především nepravdivé. Dalším evergreenem poučeného lidového hněvu je argumentace nacismem. Položení náboženství téměř dvou miliard lidí na úroveň NSDAP je neuvěřitelně nepřesné," varuje poslanec.

Pokud se snes dovoláváme svých evropských tradic, což dělá řada lidí včetně Samkové, měli bychom si vzpomenout už na antické období, kde staří filosofivé nabádali k využívání rozumu a ke kritickému zhodnocování té či oné situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…